20 Mayıs 2007


Deniz Bedretdin Özel Programı
Deniz Bedretdin Special

TATAR ROCK !!!!

Her şey 5 , 6 hafta önceki Finlandiya programı ile başladı. Jukka Tolonen ve Tasavallan Presidenti çalacağım için internette araştırma yapıyordum. Tolonen'in web sitesinde Management : Deniz Bedretdin ismini görünce Türk zannettim; ve kendisine bir e-mail attım. Jukka Tolonen'i çok beğendiğimi ve programda çalacağımı anlattım. Sağolsun çok samimi bir cevap attı. Kendisinden ve menajerlik ve prodüksiyon firması dışında müzisyenlliğinden bahsetti. kendi sitesinde zaten müzikal geçmişi hakkında bir çok bilgi bulabilirsiniz.

Herneyse ; Deniz beyin Türk olduğunu düşünsem de sitesinde Tatar olduğunu yazıyordu ve bir çok sanatçının menajerliğini ve turne organizasyonlarını da yapıyor Bunların içerisinde Avustralya'da yaşayan Zulya Kamalova , Dünyaca ünlü "eastern tapping" ustası ( mucidi !! ) Enver İsmailov ( Bir diğer link de bu ) da var

Ama esas önemlisi kendisi 1967'den beri müziğin içerisinde müzisyen olarak yeralmakta. İlk grubu Başkarma Ensemble'ın da kökeni olan The Sounds Of Tsingishandı. Bu grup daha sonra Başkarma Ensemble'a dönüşecek ve ilki 1975'te sonuncusu da 1991 de olmak üzere 3 ayrı albüm çıkaracaktır. Bu arada 1973 ve 1976 yılları arasında Finlandiyalı bir başka rock grubu The Hawks ile de çalışacaktı. Diğer üyeleri Ari Enzio Juutilainen (vokal , gitar), Kari Nyyssönen (hammond, piyano) and Kyösti Ikonen (davul).

Bütün üyeleri Finlandiyada küçük bir topluluk olan Finlandiya Tatarlarından oluşmaktaydı.
Folk Rock türünde icra edilen besteler gerçekten çok güzel. Özellikle bayan vokaller Dina Abdul ve Hamide Ceydam'ın performansları bir harika !! ( Annie Haslam , Selda , Joan Baez sevenler bayılacaktır )

Grup üyeleri ;

1975 - Bïznïñ Bïlen ( Sounds Of Tsingishan )

Deniz Bedretdin (Bas) ,
Batu Alkara (Gitar) ,
Rauf Beşar ( Gitar ) ,
Akif Beşar ( Davul )
Dina Abdul ( Vokal )
Hamide Ceydam ( Vokal )

1979 - Sagınam Duşlarım ( Sounds Of Tsingishan )

Deniz Bedretdin ( Bas )
Batu Alkara ( Gitar )
Akif Beşar ( Davul )
Rauf Beşar ( Gitar )
Erat Hayretdin ( Klarnet )
Kerim Şakir ( Gitar )
Dina Abdul ( Vokal )

1991 - Kizleü ( Başkarma Ansamble )

Batu Alkara ( Gitar )
Deniz Bedretdin ( Bas , Gitar )
Kerim Şakir ( Gitar )
Sabit Nasretdin ( Davul )
Jari Paulmaki ( Bas & Kayıt )


Deniz Bedretdin'in daha sonraki projesi ise Kazan şehrinden soydaşları olan müzisyenlerle oluşturduğu ve Hem Helsinki hem de Kazan şehrinde kaydedilen albüm olan "Tatarstan Poyezi"
( Tataristan Treni ) oldu. 2003 yılında kaydedilen ve piyasaya çıkan albüm gerçekten güzel bir yapım. 3 şarkı dışında bütün parçaların söz ve müziği Deniz Bedretdin'e ait. Gayet de güzel vokal yapıyor ( Cırlıyor !! Tatarca şarkı söylemek cırlamak oluyor :) )

Albümü çocukları Rahil , Aylin ve Nail'e ithaf eden sanatçı bunu Tatarca şöyle yazmış ;

Bu tasma ( albüm) balalarıma Rahilga (ga eki bizdeki e gibi ) , Aylinga ham Nailga bağışlangan





KGB ( KAZAN GRUPPASI BEDRETDİN ) ( Bedretdin'in Kazan Grubu )

Ortadaki Deniz

Cır , Gitara ( Vokal , Gitar ) : Deniz Bedretdin
Saxofonnar , Cır ( Saksofon , Vokal ) : Gleb Antonov
Gitara ( Gitar ) : Marcel Bagautdin
Yapon Taktası , Garmun , Cır ( Klavye , Armonika , Vokal ) : Valodya Zarov
Bas Gitara ( Bas Gitar ) : Dmitri Kaplev
Baraban ( Davul ) : Konstantin Kuznetsov

Albümdeki konuk sanatçılar ( Hormatle Kunaklar ) Jukka Tolonen ve Zulya Kamalova


Eğlenceli tipler anlaşılan :)

KGB Stüdyoda

Mişar Tatar - Halık Köylare ( Halk Türküleri ) 2002 ( Toplama albüm )
( 1975 - Bïznïñ Bïlen , 1979 - Sagınam Duşlarım , 1991 - Kizleü albümleri ) 2 CD

Sounds Of Tsingishan 1970lerde

Albümde grubun tarihçesi hem Tatarca hem de İngilizce yeralıyor


13 Mayıs 2007

Terra Incognita Mustafa Özkent'e konuk oldu



Mustafa Özkent ve Orkestrası - Gençlik ile elele - 1973
( 2006 tekrar basım Finders Keepers Records )






2 hafta önce Mustafa "Dr Frankenstein" Özkent'e konuk oldum :) Radyo'da stüdyo'da boş vakit bulamadığımız için kendisi ile yaptığımız sohbet programını Tarabya'daki ev stüdyosunda kaydettik. Çatı katındaki stüdyosunda güzel ve sıcak bir sohbet yaptık. Eşinin yaptığı enfes pizzalardan yedik. Gerekli düzeltmeleri ve master'ını Mustafa Özkent yaptı.


Mustafa bey 1973'te kaydettiği Gençlik ile elele albümünün Finders Keepers tarafından İngiltere ve A.B.D. de basılmasından sonra ve bir çok internet sitesinde ( örneğin last.fm ) çokça sözü geçmesinden sonra ülkemizde de sınırlı bir çevrede kabul gördü. Gerçi Hürriyet , Milliyet , Sabah gibi gazetelerde röportajlar yapıldı. Albüm gerçekten gizli kalmış bir hazine , Albümün en büyük özelliği Mustafa Özkent'in de dediği gibi albümdeki orkestranın devamlı birbirleri ile çalışan müzisyenlerden kurulu olması ve benim çok önem verdiğim ensemble duygusunun bu kayıtta ön planda olması. Plağın Türk kayıt tarihinde ilk stereo kayıt olması ile de önemli.
1973 te Evren plak tarafından basılan albüm geçenlerde Öncü Plak tarafından tekrar piyasaya sürüldü.

Mustafa bey ile Albümün kaydını , Kanada macerasını , David Lynch'in ( Twin Peaks , Elephant man gibi bir çok filmin uçuk yönetmeni ) son zamanlarda en çok kendi albümünü dinlediği gibi bir çok şeyden bahsettik.

Rahmetli Ümit Aksu'dan ( albümdeki harika hammond orglar onun eseri ) , Yakında kaybettiğimiz Süheyl Denizci'yi andık.

O zamanlar nelerden etkilendiğini sorduğumda çok hoşuma giden isimler duydum ( Carlos Santana !! , Weather Report , Sonny Rollins , Archie Shepp , Blood Sweat & Tears , Chicago )

Finders Keepers Records


Öncü Müzik

8 Mayıs 2007

Cahit Berkay Terra Incognita'daydı


Geçen haftaki ( 06..05.07 Pazar) programın konuğu Sayın Cahit Berkaydı. Sayın kelimesini çok ama çok hakketse de ben kendisine Cahit ağabey , Cahit baba demek istedim hemen görür görmez.

Cahit babayla hem son albümü Toprak, yeni grubu ZAN hakkında konuştuk hem de eskilerden bir kaç hatırasını canlandırdık. ( Cem Karaca'nın İhtarname ) Şimdi daha bir çok şey sorabilirdim diye düşünüyorum ama 42 senelik bir kariyere sahip müzisyene 50 dakikalık bir programda sorabileceğim şeyler tabiki sınırlı. Programda yeni grubu ZAN'a solist olarak Haramiler ( 90'ların Haramileri ) grubundan Ayhan Yener'i kazandırdıklarını bildirdi. Grup üyeleri ise Pazar günü bir ekstraları olduğu için Adapazarında idiler.

Albümdeki Hammond Org ( Leslie kabinli !! ) İKSV'den getirtilmiş ve gerçek Hammond kükremesini albümde kullanabilmişler.

Programa albümün açılış parçası güçlü ritmli Gurgula ( Lazca gökgürültüsü ) ile başladık. Sonrasında Cahit Berkay'ın suyun karşı tarafı ile barış ümidi ile yazdığı her iki yakada da geleneği olan bir form olan zeybek havası ile kotardığı Kardak Zeybeği , Alman dostu Rudi için yazdığı (Cenazesinde Moğollar ve Cahit Berkay'ın bestelerinin çalınmasını isteyen sıkı bir Moğollar fanı aynı zamanda ) Arda Kalan'ı dinledik.

Araya da Cahit Berkay'ın Fransa günlerinden laf açılmışken bir Fransız grup sıkıştırdım.
Spheroe adlı grup 1978 tarihli albümlerinin açılış parçasını Türkçe olarak düşünmüş. ve güzel bir isim bulmuş :) Hep deliler bişi bulur ( Fransız gibi söylemeye çalışın :)) )

Bir bilgi daha ; Moğollar ve Zan'ın albümleri neredeyse eş zamanlı olarak önümüzdeki eylülde yayınlanacak.

Moğollar'ı özleyenleriniz varsa ( Benim gibi ; en son 8 ,9 sene önce canlı izlemiştim ) Bu cuma 11.05.07 de Beyoğlu Yeni Melekte Rock N Dark yarışması finalinde yeralacaklar.

Son olarak bir diğer "Moğol" Taner Öngür'ün de Açık Radyo da program yapmaya başladığını hatırlatayım. Her pazartesi saat 20:00 de "Kadife Çekiç, Mavi Duman" adlı programda 60'lardan bu yana, rock müzik ve yan alanlarında, barış ve özgürlük arayışları konu ediliyor.

Cahit Berkay & Grup ZAN - Toprak - 2007


Cahit Berkay : Gitar , Bağlama , Cura , Yaylı Tambur
Aydın Şeref : Davul
Zafer Şanlı : Bas Gitar
Nevzat Yılmaz : Klavye , Hammond org



1.Gurgula (Gökgürültüsü) 4:47
2. Azerak 5:18
3. Arda Kalan 4:42
4. Ma Vulu (Ben Gidiyorum) 4:57
5. Kardak Zeybeği 6:14
6.Mahşer-i İstanbul 4:55
7. Şeytanın Duy Dediği 5:17
8. Kafam Çok Karışık 5:59
9. Ayrılık 6:01
10. Barışa Semah 5:13
11. Yaprak Dökümü 4:27
12. Selvi Boylum Al Yazmalım featuring Hüsnü Şenlendirici 9:38

Blog'u bu kadar yabancı takip ettiğine göre biraz da reklam yapalım ...... Bu arada Voltaj bu albümü internet üzerinden yurtdışına pazarlayabiliyormu bilemiyorum ......

Hey you Anatolian Rock lovers from foreign countries !!! Support this Giant Rocker , Living Legend !!



More information about album , booking and maybe e-shopping please contact Pozitif Edisyon
or Doublemoon records This album released by Voltaj Records ( Sub-brand of Doublemoon )


Pozitif Edisyon Ltd. Şti.
Oba Sokak Kavala Apt No:1/5
34433 Cihangir-İstanbul TÜRKİYE

T. +90 212 334 01 00
F. +90 212 292 97 73


http://www.rhpozitifpublishing.com/

1 Mayıs 2007

Avusturya


Österreich


Austria

Avusturya , Almanca Österreich ( Doğu imparatorluğu ) kelimesinden geliyor. Kutsal Roma Cermen imparatorluğu zamanlarından kalma Habsburg hanedanlığı için kullanılan bir tanımlama. Şu anda kullandıkları armanın kökeni de bu zamanlara, Habsburg imparatorluğuna dayanıyor. Bizim Evropa'da kök salmamızı engelleyenlerde hep bunlar. ( Bakınız Viyana kuşatmaları ) Bir de şöyle bir durum var. Türkçe bilen Avusturyalılar kızacak ama Almanların yalancısıyız; Alman fıkralarının karakterleri hep Avusturyalılardan oluşuyor. 1930'larda o zamanki modaya uyup bir süre faşo takılıyorlar ( Ağam faşo ne ki ? ) sonra da II. Reich ( Almanlarda III. Reich faşo dönemiydi , bir ara Almanlardan öndelermiş :) ) olarak bugünkü rejimlerini bulmuşlar.

AB sürecinde de 3. Viyana savunmasını başarıyla sürdürüyorlar. ( Kitap gibi yazıyorum valla !! )

Avusturya pop müziğini 80'lerin ortalartında Falco ve Opus ile tanımıştık. Yanına 3. bir sanatçı veya grup koyamadılar. Buradan da anlaşılacağı gibi uluslararasında tanınan pek fazla rock grupları da yok. Ama bunun yanında klasik müzikte taş gibi :)) sanatçıları var ...

Mozart , Haydn , Schubert , Strauss , Mahler , Berg gibi ....

En önemlisi ise son anda aklıma geldi .... Avusturyalı ünlü hava durumu sunucusu !!!
Joe Zawinul !!! Zawinul Syndicate'te bir ara bizim Arto Tunç'ta çalmıştı.

Edebiyatta ise Stefan Zweig aklıma ilk gelen bir de kaleciler için endişelenen Peter Handke ....

Bir kaç ta efsanevi futbolcuları vardır, 70lerin sonu 80lerin başından aklıma gelen Krankl ve sonrasında da Polster.

Bu kadar girizgah fazla bile ....

Bu haftaki menümüz Avusturyadan ;



Eela Craig - New Born Child ( Eela Craig - 1971 )

Eela Craig - One Niter Medley ( One Niter - 1976 )



Linz'li grup ; Klavyeci Hubert Bognermayr'ın grubu , Grupta gitarist de dahil olmak üzere 3 tane klavye var. Ama suyunu çıkarmıyorlar. Düzenlemelerde klavyenin yeri bir yere kadar. İlk albümleri 1971'deki Eela Craig'den çalacağım New born child'da 2 saksofon tek kelimeyle bahariye !! ( Bu reklamı hatırlayanınız varmı ? Orhan Boran vardı reklamda , sene 77 ,78 filan herhalde ? ) Bu albümdeki tarzları ve müzikal tavırları daha bir emprovizeye dönük. Ve Out Of Focus'dan ( Gelmiş geçmiş en baba gruplardan !! ) aldığım tadı , coşkuyu bu parçadan da aldım.

2. albümleri tam beş sene sonra çıkıyor. Bir çoklarına göre en iyi albümleri. Bence de çok güzel ama ilk albümdeki duygu benim kulaklarımda daha iyi yer ediyor. 2. albüm biraz daha senfonik.
One Niter Medley 5 parçadan oluşuyor. bunlardan biri bir Bach yorumu Fuge , U.A.T.'de ise neredeyse Isaac Hayes'in Shaft'ı gibi "Black" bir ritm gitar (wah wah ) bir sonraki ise Fender Rhodes'un götürdüğü pastoral , yumuşak bir senfonik rock bestesi.

Albümde 2 büyük medley ve 3 kısa parça var.

Eala Craig 80lerin sonuna kadar 3 albüm daha çıkarıyor. 1988 de iki üyenin Eela Craig ismiyle çıkardığı "Hit or Mis" isimli pop albümden sonra Symphonic Rock isimli toplama ( One Niter ve Hats of Glass'ın bir arada yayınlanması ) ile grup miadını doldurmuş :) ( Bugün bir keyifliyim galiba ? )

Sön söz olarak Eela Craig Avusturya'dan en beğendiğim grup .....

Eela Craig (1971) kadrosu ;

Horst Waber / drums
Harald Zuschrader / organ, flute, guitar, sax
Hubert Bognermayer / keyboards
Gerhard English / bass
Heinz Gerstenmair / guitar, organ, vocals
Will Orthofer / vocals, sax

One Niter (1976) kadrosu ;

Hubert Bognermayr / keyboards, vocals
Raoul Burnet / congas (2-4)
Gerhard Englisch / bass, percussion
Frank Hueber / drums, percussion
Alois Janetschko / live mixing
Fritz Riedelberger / guitars, piano, vocals
Hubert Schnauer / keyboards, flute
Harald Zuschrader / keyboards, flute, guitar


Diskografi :

Eela Craig 1971
One Niter 1976
Hats Of Glass 1978
Missa Universalis 1978
Virgin Oiland 1980

Güzel bir çaba , buz gibi bira da olacak o zaman tamam

Mozarteum !! konseri ( valla öyle yazıyor )

Kyrie Eleison - Out of Dimension ( Fountain Beyond the Sunrise - 1976 )

Alın size yine bir klavyeci grubu (Gerald Krampl) daha ( eee ne olacaktı ki ? ) 1973 te kurulan Kyrie Eleison zamanında sadece tek bir albüm çıkarmış o da 1977 de çıkan Fountain beyond sunrise

Gerald Krampl 1991 de 3 CD lik bir retrospektif set yayınlamış. Albüm grubun kaydettiği tüm parçaları içeriyor. Zaten Adı da "Complete Recordings" Grubun ilk albümden önce 1975'te kaydettiği fakat yayınlanmamış albümü Blind Windows Suit ve 1975 Viyana konserinin kaydı.

Gerald Krampl klasik eğitim almış bir klavyeci ( alışıldık bir progressive rock biyografisi ) Zaman zaman Jane gibi zaman zaman Genesis gibi geliyor kulağa. her halükarda hakkı yenmiş bir grupmuş diyebiliriz.

Grup Avusturya'da Colosseum , VdGG Amon Düül ve vatandaşları Eela Craig ile turlamış. Bütün bunlara karşın albüm satışları berbat gidince ( 1000 kopya ) grup dağılmış bittabi !! ( evet çok şımarığım bugün!! )

Gerald Krapl 1978 den sonra Indigo ( Alman bir Indigo daha var !! ) adlı bir grup kurmuş ve 1984'e kadar bu grupla müzik yapmış.

1 The Blind Windows Suite 1975
2 Live (Vienna 29.05.75) 1975
3 Fountain Beyond Sunrise 1977

Kadro :

- Wolfgang Wessely / vocals (1, 2)
- Gerald Krampl / keyboards (1, 2, 3)
- Felix Rausch / guitars, vocals (1)
- Gerhard Frank / bass (1)
- Karl Novotny / drums (1, 2, 3)
- Manfred Drapela / guitars (2, 3)
- Norbert Morin / bass (2, 3)
- Michael Schubert / vocals (3)




Paternoster - Old Danube ( Paternoster - 1972 )


Allah baba manasına gelebilecek bir kelime hatta bir dua ( Aynı Kyrie Eleison gibi ) Bu Avustruryalılar pek bir dini bütün Kristiyanlarmış demek ... Tek atımlık barutlarını 1972 de atmışlar , haklarında pek bir bilgi yok , belki de peder efendi olmuşlardır ? ( ben iyice cıvıdım bugün ) Karamsar , karanlık bir müzik, bingo !! evet klavye ağırlıklı.

Viyanalı underground bir grup, plak CBS 'ten çıkmış , elemanlar ise aha bunlar (Bu işin sonu yaş)

Gerhart Walenta / drums
Gerhard Walter / guitar, vocals
Franz Wippel / organ, vocals
Heimo Wisser / Bass


Klockwerk Orange -
Duonyunohedeprinces ( Abracadabra - 1975 )


Bir Uludağ tatili 1975

Herşeyin başı sonu Pink Floyd

Innsbruck müzik akademisinde okuyan Tirol'lü Herman Delago tarafından kurulan grup yine bir klavyeci grubu. Delago eline aldığı herşeyi çalabilen bir müzisyen. Parçanın başındaki trompet partisyonu gerçekten çok güzel. sonrasında parça ELP , daha doğrusu Keith Emerson bestesi gibi oluyor. Parçanın ismini anlayan varsa lütfen beni aydınlatsın "Duonyunohedeprinces" ??

Albüm 3 epik ( üfffffff demek ) parçadan oluşuyor. Ekseption'ın insanı sıkan bir havası bu gruptada var. Grup dediğin bir kişinin projesi olmaz ki .... ensemble diyorum anlatamıyorum.
( Bu hafta mazeretim var anlayacağınız )

Gelelim karakter oyuncularına ;
Herman Delago'ya
(guitar, organ, synthesizer, trumpet, vocal) ilaveten


- Markus Weiler / organ, E-E-piano, synthesizer
- Guntram Burt / bass guitar, vocal
- Wolfgang Boeck / drums, turbular bells, timpani

www.delago.at