17 Aralık 2006

Terra Incognita 17.12.06

Osiris - Who remembers ( Myths & Legends - 1984 ) Bahreyn

Arap yarımadası ve Ortadoğu'nun en azından benim bildiğim tek progressive rock grubu Osiris ismini Eski Mısırın yaşam , ölüm ve bereket tanrısından alıyor. ilk albümleri 1982 yılında çıktı. Grup Muhammed Nebil ve Sabah kardeşler tarafından kuruldu. Grubun kökleri yarı amatör Witch grubuna ve 1969 dayanıyor.Ülkelerine yabancı bir müzik yapmalarına rağmen büyük bir başarı kazandılar. 1974 de Teksas'a Makine mühendisliği öğrenimi için giden Muhammed ve Londra'ya Uçak mühendisliği için giden Nebil gruba ara vermek zorunda kalıyorlar. 1980 de Bahreeyn'e dönen kardeşler bu sene Osiris'i kuruyorlar. Bestelerin büyük bölümü Muhammed tarafından yapılıyor fakat düzenlemeler grup tarafından beraber gerçekleştiriliyordu. Müzikleri yerel Arap melodilerinden ektilense de İngiliz progressive rock grupları Camel , Yes ve Genesis'in izinde giden bir soundları var. Parçaların düzenlemelerinde progressive rock'ın tipik özellikleri olan tempo değişimleri tema geçişleri çok başarılı. Gitar ve klavye düetleri , flüt pasajları... Belki de en sevdiğim Neo-progressive gruplardan diyebilirim.

Diskografi :

Osiris (82)
Myths and Legends (84)
Reflections (89)
Beyond Control - Live (02, Live, Recorded 1991)


Kadro :

Mohamed Al Sadeqi / gitar, vokal

Abdul Razak-Aryan / klavye, vokal

Nabil Al Sadeqi / davul

Sabah Alsadeqi / Solo Vokal

Abdul Razzak Arian / org ve klavyeler

Nader Sharif / piyano ve klavyeler

Ali Khonji / bas

http://www.osiris.1hwy.com/osiris1.htm


Barış Manço & Kurtalan Ekspres - 2025 ( Sözüm Meclisten dışarı - 1981) Türkiye



Barış Manço'yu tanıtmaya gerek yok tabiki ama bu programda çalacağım parçayı gençler büyük ihtimalle pek bilmiyorlardır. Galiba piyasada bulunabiliyor ama kötü bir baskı ile ve plaktaki kayıt bilgileri ve müzisyenlerin bilgileri bulunmuyor. Albüm ben ilkokuldayken çıkmıştı (1981) ilkokul mezuniyetinde bütün sınıf Arkadaşım Eşek şarkısını söylemiştik :) O sıralar devmlı arabanın teybinde bu albüm dönüp dururdu ( Bir de o sıralar çıkan Edip Akbayramın Nice Yıllara albümü ile birlikte ) Dönence ve Gülpembe ile birlikte o zamana kadar rastlamadığım tarzda enstrümental ve hayli uzun olan 2025'e bayılırdı. Hala da bayılırım. Popüler olupta bu kadar deneysel işler yapmak bu ülkede sadece ona malolmuştur. daha önce 2 kez kullandığı temayı bir kez daha kullandı. Söyleyecek çok fazla şey var onun ve grubu Kurtalan Ekspres hakkında ama bunu başka bir sayfaya bırakıyorum ve Radyoya yetişmek için izninizi istiyorum.

Sözüm Meclisten dışarı - 1981

Kadro :

Ahmet Güvenç - Bas

Caner Bora - Davul

Celal Güven - Vurmalılar

Bahadır Akkuzu - Gitar

Nejat Tekdal - Klavyeler

Barış Manço - Klavyeler

Serdar Akatlar - Nefesliler


Azahar - Zahira (Azahar - 1979) İspanya



İspanyada kurulan Uruguaylı , Mısırlı ve İspanyol müzisyenlerden kurulu Azahar (Portakal çiçeği) Flamenko etkili ve zaman zaman endülüs tarzı arabik tadlar alabileceğiniz bir müzik yapıyorlar. yani Terra Incognita için çok iyi bir örnek. Yerel bir rock yapıyorlar. Kastanyetler , ispanyol ve arap tarzı ritmler, İspanyolca vokaller ....

Grup Madridte kuruldu , ilk albümleri Elixir (1977) adındanda anlaşılabileceği gibi (iksir) büyü , sihir gibi doğu mitolojilerinden temalar içeriyordu. İlk albümde vurmalılar ve davul olmadan sadece ritm elemanı olarak bas gitar kullanılan , akıcı flamenco gitarlar ve fender rhodes , mellotron destekli yumuşak bir albümden sonra 1979 daki ikinci albümleri Azaharda konuk bir davulcu ile daha sert ve köşeli bir rock yaptılar.

Yandaki linklerden ulaşabileceğiniz İspanyol Rock Ansiklopedisinde yazan bir yoruma göre Marihuana'nın yasal olması gerektiği gibi görüşleri yüzünden o sıradaki Franco rejimi tarafından baskı görmüşler ve plak yapmaları dolaylı olarak (plak firmalarına aba altından sopa göstererek) engellenmiş. Solistleri Dick Zappala tutuklanıp sınırdışı edilmiş. Gitarist Antonio Valls İtalya'ya kaçmış ( çok tanıdık hikayeler ? )

Kadro :

Ricardo "Dick" Zappala (vokal , klavye)

Gustavo Ros (klavye) (önceleri Manolo Manrique)

Antonio Valls (guitar)

Jorge "Flaco" Barrall (bass)

Willy Trujillo (drums) (önceleri Manolo Giménez, eski Crack elemanı)

Diskografi :

1977 - Elixir
1979 - Azahar




Solaris - Solaris (Marsbéli Krónikák - 1984) Macaristan


Solaris 80'lerin başı


Solaris 25. senesini geçen mayıs ayında Budapeştede verdikleri konserlerle kutladı. İsimlerini Stanislaw Lem'in kendisinden daha ünlü bilim kurgu romanından alan grup ilk ve en ünlü albümleri Marsbéli Krónikák'ı ise (Mars Günlükleri) Ray Bradbury'nin aynı isimli romanından aldı. Grup albümü Martian Chronicles adıyla uluslararası piyasada da çıkardı. Flütçü Attila Kollar ve gitarist István Cziglán'ın önderliğinde kurulan grup enstrümental senfonik rock yapıyor. Orta Avrupa'ya ve Balkanlara özgü etnik melodileri de kullanan grup Asia Minor ve Camel sevenler için iyi bir tüyo olabilir ( Hala haberiniz yoksa tabiki )

Konser kayıtlarından da performanslarının harika olduğu belli "Live in Los Angeles - 1996" grup dediğim gibi hala aktif. Keşke konser düzenleyen firmalar bu tür kaliteli ve ucuza getirilebilecek grupları getirebilseler !!

Kadro :

István Cziglán (toprağı bol olsun) - gitar (1980-1998)
Róbert Erdész - klavye (1980 - )
Attila Kollár - flüt (1980 - )
László Gömör - davul (1982-)
Tamás Pócs - bas (1982 - )
Gábor Kisszabó - bas (1980-1982 , 1995 - )
Csaba Bogdán - gitar (1981-1982 , 1995 - )

Eski üyeler

Ferenc Rauschenberger - davul (1981-1982)
Attila Seres - bas (1980)
Vilmos Tóth - davul (1980-1981)

Diskografi :

Solaris (SP), 1980
Counterpoint (SP), 1981
Marsbéli Krónikák (Martian Chronicles) (LP), 1984
SOLARIS 1990 (double LP, double CD), 1990/1996
Live in Los Angeles (double CD), 1996
Nostradamus: Próféciák könyve (Nostradamus: Book of Prophecies) (CD), 1999
Solaris archív 1. - Back to the roots... (Az első idők...) (CD), 2000
Solaris archív 2. - NOAB (CD), 2005


Solaris 2006
http://www.solaris.hu/



Corte Dei Miracoli - E Verra L'Uomo (Corte Dei Miracoli - 1976) İtalya


Yine 2 klavyeli bir grup ve bu sefer gitarist yok ! , Savonalı grup gerçekten eşsiz bir müzik yapıyor. Müzisyenler yine 1. sınıf ama en önemli özellikleri diğer hiç bir gruba benzemeyen özgün bir müzikaliteleri var. Aktif oldukları 70lerde çıkan tek albümlerinde ünlü New Trolls elemanı Vittorio De Scalzi gruba albümde gitarları ile yardım etmiş.

1973 te eski Il Giro Strano klavyecisi Alessio Feltri ve Tramps elemanlarının beraberliği ile kurulmuş. İkinci klavyeci Michele Carlone deneyimli bir caz piyanisti. Grup elemanları Corte Dei Miracoli adı altında sadece 3 sene beraber çalışmış son kadrolarında artık bir gitaristte bulunuyormuş. Valerio Piccioli.. Michele Carlone daha sonra ünlü caz üçlüsü Gialma 3 'ü kurmuş. Feltri, Siri ve Piccioli grup dağıldıktan sonra tekrar Il Giro Strano'yu kurmuşlar.

Albümün en büyük özelliği düzenlemelerin çok titiz olması ama müzisyenlerin amatör ruhla çalan hırslı bir performans göstermeleri 5 temadan oluşan albüm temaların bir kaç kez farklı enstrümanlar ile tekrar yorumlanmaları ile kotarılmış. I Due Amanti Victor Hugo'nun Notre Dame'ın kamburu eseri üzerine yazılmış bir parça.

Kadro :

1973-74
Graziano Zippo (vokal)
Alessio Feltri (klavye)
Michele Carlone (klavye)
Gabriele Siri (bas)
Flavio Scogna (davul , vurmalılar)

1975

Carlone'nin yerine Riccardo Zegna giriyor (klavye)


LP
1976 Corte dei Miracoli

CD
1992 Dimensione onirica (1973 - 1974 kayıtları)
1993 Live at Lux ( 1976 konser kayıtları )
1994 Corte dei Miracoli (1976 albümünün tekrar basımı)

Atmosphera - Lady Of Shalot (Lady Of Shalott - 1977) İsrail


İsrailli Yes replikası , Kurulduklarında 16,17 yaşlarında olan grup üyelerinin Yes grubundan yoğun etkilendikleri daha ilk bir kaç notada belli oluyor. Vokalist Jon Anderson , Basçı Chris Squire , gitarist Steve Howe'u resmen taklit ediyorlar. Ama belki de en az onlar kadar iyi müzisyenler. 1977 de kaydedilen albümleri "Lady of the Shalott" kaydedildiği yıllarda piyasaya çıkarılmadı. Albüm İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un aynı isimli şiiri için (http://charon.sfsu.edu/TENNYSON/TENNLADY.HTML ) bestelendi. Ayrıca yine bu şiirden etkilenen ressam John William Waterhouse'un aynı isimli çok ünlü tablosu (http://www.pathguy.com/shalott6.jpg) bugün Londradaki Tate Gallerydeki en önemli tablolardan 25 sene sonra 2002 yılında master bantlar elden geçirilerek yayınlandı. Gitarist Motti Fonseca için progressive rock forumlarında Ortadoğu'nun en hızlı gitaristi diyorlar. ( Ne demekse ? ) Grup gerçekten kaliteli bir müzik yapıyor ama ne yazıkki orijinallikten uzaklar. Dinlediğim en iyi Yes taklidi ama bu herhalde bir grup için iyi bir sıfat olmasa gerek. Keşke bu kayıtlarından sonra DAH özgün şeyler deneselermiş. ( Veya yayınlasalardı da biz de bunları dinleyebilseydik)


Vokalist Efrayim Barak daha sonra Zingale ile çalıştı (bu grubu da ileride dinletmeyi düşünüyorum.)
Bas gitarist Alon Nadel sonralarda stüdyo müzisyeni olarak bir çok caz müzisyeni ile çalıştı.


Diskografi :

Lady Of The Shalott - 1977 (2002 de yayınlandı)

Kadro :

Efrayim Barak : vokal
Moti Fonseka : gitar
Alon Nadel : bas
Yuval Rivlin :klavye
Ami Lipner (Mi El-Ma) :davul




Ekseption - A la Turka ( 5 - 1972) Hollanda
(Programın süresi elvermediğinden yayınlanamadı ! )

Klavye virtüyözü Rick Van Der Linden'in grubu. Haarlem konservatuarından 1967 de kilise orgu , piyano , armoni ve konturpuan sertifikalarıyla mezun oldu. (Sonra mezun olduğu üniversitede profesör olarak eğitim verdi) Kurduğu gruplar ( Trace , Ekseption) dışında bir çok film müziği , bale , tiyatro eserini müzikledi. 1968 de grubu Ekseption ile Loosdrecht Jazz Festivalinde büyük başarı kazandı; Ve böylece Avrupadaki bir çok büyük konser salonlarında (Olympia Paris, Palladium Londra, Harmonie Hamburg) sahne aldılar. İlk kadro aşağıdaki müzisyenlerden oluşmaktaydı.

Rick van der Linden : Klavye
Rein van den Broek: Trompet
Cor Dekker : Bas
Rob Kruisman : Saksofon
Peter de Leeuwe : Davul
Huib van Kampen : Saksofon , Trombon

Van Der linden Mozart , Beethoven , Mendelssohn Rahmaninoff yorumları ile 3 kez Haarlem piyano yarışmasını kazandı. Trace ve özellikle Ekseption klasik müziğin ünlü temalarını caz varyasyonları ve nefesli enstrümanların caz kompozisyonlarına uygun düzenlemeleri ile yorumladılar. Rick Van Der Linden bu senenin başında Ocak 22 de hayata veda etti.

Diskografi :


Ekseption 1 L.P 1968
Beggar Julia's Time trip L.P 1969.
Ekseption 3 L.P. 1970
00.04 L.P. 1971
Ekseption 5 L.P. 1972
Trinity L.P. 1973
Back to the classics L.P.
Best of Ekseption Classics L.P.
Best of Ekseption L.P.
Classic in Pop L.P.
Dance Macabre L.P 1981.
Ekseption 78 L.P. 1978
Ekseptional classics L.P.
Ekseption 89 L.P.+ C.D 1989.
Ekseption Witte Album L.P.
Motive L.P.
Past and Present L.P.
Plays Bach C.D.
Poplions C.D.
Reflection C.D.
Selected Ekseption C.D.
The fifht greatest Hits C.D.
With Love from Ekseption C.D.
Ekseption Live at Idssteiner Schloss L.P 1978.

Hiç yorum yok: