4 Şubat 2007

Terra Incognita'nın ilk konuğu... Gökalp Baykal 04.02.2007

 




Terra Incognita ilk konuğunu bu hafta ağırlıyor. Sayın Gökalp Baykal ile yeni projeleri , yeni grubu , esin kaynakları , Bob Dylan , konser hatıraları hakkında kısa kısa sohbet ettik. Program için getirdiği albümleri dinledik.

Programa Tatsız Tuzsuz ile başladık. sonrasında bir benden, bir ondan parçalar olmak üzere programı şekillendirdik. Gökalp bey çok yönlü bir kişi. Yeditepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olan müzisyen Bilgisayar Destekli Tasarım dersleri vermektedir. Benim sıkı bir takipçisi olduğum Roll dergisine de albüm eleştirileri yapmakta. Bilgisayar ile ilgili bir çok kitabı yayınlanan sanatçının Bob Dylan üzerine yayınlanmış 3 ayrı kitabı da var. 80'lerin başından beri müziğin içinde olan Gökalp Baykal şimdiye kadar bir çok kalburüstü sanatçıyla ve uzun zamandır kendi grubuyla albümler çıkarıyor. Kendi sitesi www.gokalpbaykal.com detaylı hazırlanmış , güzel bir site. Site içerisinde yazdığı kısa öyküler de var. bir de site içerisinde güzel bir Bob Dylan sitesi bulunuyor.
Siteden bir çok parçasını mp3 olarak kaydedebilirsiniz.

Kendisine beni kırmayıp konuk olduğu için tekrar teşekkür ediyorum.

Gökalp beyin bizlere tanıttığı gruplardan Los Lobos ( bir çoğumuz tanıyoruz ama 70lerin başında kaydedilen ve uzun bir süre kayıp olan ve seneler sonra bulunan kayıtlarından oluşan bir albümden seçtiği bir parçayı dinledik.) Fransız rock grubu Telephone punk rock denebilecek soundları ile dinamik ve sıkı bir grup. Fransız gruplara biraz az yer vermiştim önceki programlarda bu bakımdan da iyi oldu. Dylan üzerine 3 kitap yazmış bir kişiyle Dylan konuşmamak olmazdı tabiki ben de sıkı bir Carlos ( Santana tabi !! ) hayranı olarak Santana & Dylan turneleri ve ikisinin Türkiye konsserleri üzerine lafladık. Ve Gökalp bey programa çok uyacak bir parça seçti Japon grup Magokoro Brothers'dan Masked And Anonymous filminin albümünde yeralan kendi dillerinde seslendirdikleri ünlü Bob Dylan klasiği My back pages... Seçtiği bir diğer Fransız grup ise Indochine ... Şarkı , 1986 tarihli konser albümü Live At Zenith 'ten Dizzidence politik. Klasik rock'n Roll ritm yapısı ile o dönemin soundu ile değişik bir çalışma.


Ben de bu program için Gökalp bey'den cesaret alıp programı içeriği ile zıt olsa da ne zamandır çalmak istediğim ( İngiliz ve Amerikalı ) müzisyenleri çalma fırsatı yakaladım. Gökalp beyle Santana ve Dylan üzerine konuştuk bu yüzden Santana'nın her zaman favorim olan albümü 1981 tarihli Zebop!'tan müthiş bir klavye ( Richard Baker !! ne yazıkki pek lafı edilmez ama de Tom Coster kadar yetenekli bir klavyecidir ) gitar atışması olan American Gypsy programa iyi gitti. Albümde en beğendiğim Santana vokalisti olan ve uzun bir süre Santana ile çalışan Alex Ligertwood ve yine favori davulcularımdan Graham Lear'da bulunuyor. Santana'nın bu kadrosu gerçekten müthiş müzisyenlerden kuruluydu. www.santana.com

Santana - American Gypsy ( Zebop! - 1981 ) A.B.D.



Richard Baker Organ, Synthesizer, Piano, Keyboards
Graham Lear Drums
Alex Ligertwood Vocals, Vocals (bckgr)
David Margen Bass
Alan Pasqua Keyboards, Vocals, Vocals (bckgr)
Armando Peraza Percussion, Bongos, Vocals
Raul Rekow Percussion, Conga, Vocals (bckgr)
Carlos Santana Guitar, Percussion, Vocals, Vocals (bckgr), Producer
Chris Solberg Guitar, Keyboards, Vocals, Vocals (bckgr), Rhythm
Orestes Vilato Percussion, Timbales, Vocals (bckgr)

Fonderia - Tevere ( Fonderia - 2002) İtalya

1994'te farklı müzikal beğenileri olan Emanuele Bultrini , Stefano Vicarelli , Federico Nespola tarafından boş zamanlarını müzik yaparak doldurmak için kuruldu. Sinema , edebiyat , resim , tiyatro gibi sanatlarda etkilendikleri işleri müzik yoluyla yansıtan grup çok farklı türleri harmanlayan güzel eklektik bir müzik yapıyor. Fusion , ambient , etnik tarzdaki etkilenimlerini güzel birleştiren grup ilk albümlerini 2002 de kendi isimleri ile çıkarttılar. albüm ülkelerinde saygın bir ödül olan Darwin aldı. ( Banco ile alakalı mı bu ödül acaba ? )
Banco ve Indaco gitaristi ünlü Rudolfo Maltese ve Biglietto Per L'inferno klavyecisi elektronik müzikçi Baffo Banfi ile de çalışmalar yapan grubun son albümü re>>enter 2006 da BMF firması tarafından yayınlandı.
Emanuele Bultrini : Gitarlar
Stefano Vicarelli : Piyano , Hammond , Mini Moog , Fender Rhodes , Klavinet ,
Theremin sampler , Synth
Federico Nespola : Davul , Tabla , Sampler
Luca Pietropaoli : Trompet , Korno , Kornetto, Kontrabas
Claudio Mosconi : Bas
 
Ofege - Contraband ( Higher Plane Breeze - 1977 ) Nijerya
Nijeryalı grup Ofege 70lerin ortasında 4 albüm çıkardı. programda çalacağım parça Contraband ve albümün tamamında harika moog , rhodes performanları var. Osibisanın müzikal tarzına yakın bir soundları var. niye onlar kadar ünlü olamamışlar yazık.
grupla ilgili bilgi bulamadım sadece diskografilerini ekleyebileceğim.
1974 - Try and Love
1974 - The Last of the Origins
1977 - Higher Plane Breeze
1978 - How Do You Feel

Eric Burdon - Over the border ( My Secret Life - 2004 ) İngiltere

İşte adamlarımda biri daha .... 60larda Animals ile ortalığı kasıp kavuran , sonrasında San Fransisco da Jimi Hendrix le uyuşturucu alemlerine takılıp sex , drugs & RnR klişesi ile özetlenebilecek bir düşüs dönemi yaşayan ve sonrasında ünlü soul -funk grubu WAR ile ölümsüz iki albüm yapan Burdon uzun bir süre emekli ve gözden düşmüş bir rock'n roll emeklisi idi. son 2 albümü ile dönüşü gerçekten muhteşem olduç 2004 teki My Secret life ve geçen seneki Soul Of A Man gerçekten yıllanmış şarap içmekle eş değer. gerçi My Secret life 'daki süper grubunu değiştirmiş ama yeni kadrosunu da Lugano konseri DVDsinde izledim gayet üst düzey bir performanstı. kendisi ile ilgili bir çok detaylı bilgiyi Eric Burdon Albums sitesinde bulabilirsiniz.
Hoş geldin Sky Pilot !!


Hiç yorum yok: