4 Nisan 2007

TERRA AUSTRALIS INCOGNITA

Güneydeki bilinmeyen topraklar ..... Avustralya ....

Bu hafta en büyük ada , en küçük kıta Avustralya'dayız. Güneşin hiç batmadığı zamanlarda Kraliçe'nin şeysi bir ara buralara da değmiş. Protest tavrımızı da iş olsun diye böyle girişte ifa ettik ve rahatladık; (Çünkü Avustralya ismi geçince aklıma ilk olarak Kangurularla birlikte Aborjinler de geliyor, Tıpkı Latin Amerika denilince Neil Young'un "Cortez the Killer" şarkısı geldiği gibi ..)

Lafı uzatmadan ilk grubumuza gelelim ......

Mackenzie Theory - World's The Way ( Out Of The Blue - 1973 )

Gitarcı Rob Mackenzie ve kemancı Cleis Pearce'in grubu .... diğer müzisyenler eşlikçi , Grup daha önce Billy Thorpe ve Friends ile çalışan gitarist Mackenzie ile klasik müzik okuyan ve bir buhran sonucu camı çerçeveyi indirip ailesinden ayrılan ( kamçılı klasik müzik eğitimi .... yakinen şahit olmuştum, yazlıkta Albay emeklisi babaları tarafından İdil Biret , Suna Kan muamelesi yapılan akranlarım vardı ... yazlık evleri yaklaşık 20 senedir metruk halde .... kimbilir Suna Kan yerine Norman Bates olmuştur zavallılar ) Herneyse Pearce yırtmış Mackenzie ile tanışmış ve sıkı bir grup kurmuşlar. Açıkçası Avustralya'dan dinlediğim en iyi gruplardan biri ... 2 albümleri var çoğunlukla isimlerinin yanında Mahavishnu Orchestra lafi da geçiyor ; Ben o kadar da bir bağ kuramadım açıkçası jazzy bir tarafları olduğu doğru , rock grubu oldukları da doğru, ayrıca kemansa keman ama bence aynı sularda dolaşmıyorlar. Bunlar biraz daha senfonik sayılır. Grubun tarzını belirleyen bir kişi daha var ki o da bir çok Avustralya albümünde ismi olan klavyeci Peter Jones ...

Grubun ikinci albümü bir konser kaydı ve kayıtları beğenmemelerine rağmen piyasaya çıkarılan bir albümmüş ( MILESAGO sitesinin yalancısıyım )

Rob MacKenzie [gitar]
Cleis Pearce [elektrik keman]

ayrıca ...
Peter Jones [tuşlu çalgılar]
Mike Leadabrand [bas]
Andy Majewski [davul]
Greg Sheehan [davul]
Paul “Sheepdog” Wheeler [bas]

Diskografi :

Out of the Blue (Mushroom 1973)

Bon Voyage (Mushroom 1974)

Greg Sneddon - Mind Stroll ( Mind Stroll - 1974 )

Bu albüm de bu haftanın gizli kalmış hazinesi ; 1974 de yayınlanan albümde Sneddon'un yetkin enstrüman (her nevi tuşlu çalgı) yeteneğinin yanı sıra Vokalist Dayle Alison'un etkileyici tarzı da ön planda bazen Gentle Giant kadar girift , bazen Roger Waters albümlerindeki hastalıklı romantizm ortaya çıkabiliyor. Greg Sneddon ve Davulcu Jerry Speiser daha sonra ünlü Men At Work ile kısa bir süre çalıştılar.

Bir de bu röportajdan Sneddon'ı Paracelsus College isimli Simya !! ile ilgilenen bir eğitim kurumunda yöneticilik yaptığını öğreniyoruz ... :)

Greg Sneddon : Akustik Piyano , Hammond B3 , Fender Rhodes ,
ARP Pro Synth , Hohner Clavinet , Spinnet
Dayle Alison : Vokal
Phil Butson : Gitarlar
Jerry Spesier : Davul , Vurmalılar
Garry Ricketts : Bas


Crossfire - Remember the trees ( Crossfire - 1975 )

Jazz Rock yapıyorlar fakat hayli Funky !! ( güzel şarkı ismi olur !! ) girişteki gitarlar bana Average White Band'i anımsattı. ( School Boy Crush ) Blood Sweat Tears dersem biraz daha tarzları belli olabilir. sıkı müzisyenlik , o zamanlardaki güzel "Horn Section" numaraları ...

Greg Lyon : Bas , Vokal
Mick Kenny : Tuşlu Çalgılar , Trompet
Don Reid : Kamışlı üflemeliler
John Proud : Davul
Jim Kelly : Gitar
Ian Bloxsom : Vurmalılar

Madder Lake - Salmon Song ( Still Point - 1973 )

Yine yetmişlerden bir grup , Melburn'lü grup iki albüm çıkardı. Albümün açılışındaki ilk parça olan Salmon song iyi bir progressive rock örneği ...

Mick Fettes - Vokal
Jack Kreemers - Davul
Brendon Mason - Gitar
Kerry Mckenna - Bas
John Mckinnon - Tuşlu Çalgılar
Andy Cowan - Tuşlu Çalgılar

Albums:
Stillpoint (Mushroom MRL 34915) 1973
Reissued on CD (Mushroom D 19529) 1991
Butterfly Farm (Mushroom L 35090) 1974
Reissued on CD (Mushroom D 19760) 1993

Space Farm - On The Loose ( Space Farm - 1972 ) Yeni Zellanda

Human Instict gitaristi Harvey Mann'ın bir sonraki ve kısa süreli projesi; Favori Bloglarımdan Chris Goes Rock'tan edindiğim Yeni Zellandalı bir grup bir üçlü ama kalabalık gösteren üçlülerden ( buna başka güzel bir örnek Kanadalı Rush olabilir ) Gitarist Harvey Mann gerçekten iyi bir müzisyen bana yine başka bir gitar yeteneği (yine bir Kanadalı !! ) Frank Marino'yu anımsattı.

Jackie Orszaczky's Beramiada - Morning In Beramiada ( Same - 1976 )


Bas gitarist Jacky Orszaczky Macar grup Syrius ile birlikte albümler çıkarmış ve grupla beraber albüm kaydı için geldikleri Avustralya'da kalmış bir müzisyen daha sonra kıtanın aranılan stüdyo müzisyenlerinden biri olmuş. Bakery isimli bir gruba girdikten kısa süre sonra kendi albümünü çıkaran müzisyen halen kendi isimini taşıyan üçlüsü ile müzik yapıyor ve bunun yanında aranılan bir aranjör ve yapımcı.

John Robinson (g),
Peter Jones (kl),
Grahame Morgan (d),
Michael Carlos (synt. On Thoughts of Home)
Jackie Orszaczky (b)


http://www.orszaczky.com/

Chetarca - Chetarca ( Chetarca - 1975 )


Bu kıtadan dinlediğim albümlerin büyük bir çoğunluğu Commonwealth üyesi olmalarına rağmen ortalama Amerikan Rock albümleri , AOR ve Country gibi pek hazetmediğim referanslar içeriyordu. Bu ise farklı iki klavyeci , sağlam bir davulcu ve blues tarzı bir vokalist ile gerçekten değişik bir kombinasyon. İlk dinlediğinizde hemen Keith Emerson'a benzer agresif bir klavye performansı ve Gregg Lake benzeri vokal deyip kestirip atabilirsiniz ama biraz haksızlık etmiş olursunuz. Tamam kendine özgülük diyebilirsiniz belki ama bu daha ilk albümleriymiş. adamlar ikinci bir fırsat kullanamamışlar.

Bruce Bryan - Sinti
Geoff Gallent - Davul
Paul Lever - Vokal, Mızıka
John Rees - Bas, Keman
Andrew Vance - Klavye , Vokal

Hiç yorum yok: