22 Ekim 2006

Bilinmeyen topraklardan Rock , Fusion , Psychedelia örnekleri ......

Müzik piyasasına egemen olan Anglo-Saxon ülkeler dışında yapılan rock temelli müzik örneklerini tanıtmaya çalışacağım radyo programı 5 kasım pazar günü Açık radyo 94.9 da yayına başlıyor.

İlk haftanın yayın listesi aşağıdaki gibi olacak ;

Bwana - Tema De Bwana ( Bwana - 1972 ) - Kolombiya



Kolombiyalı süper FunkRock grubu , grubu tanımlamak için referans grup arıyorsanız size Santana'nın ilk dönemi , Rare Earth demem yeterli. Gitar - Org kapışmaları , kudurmuş vurmalılar,.....


Goblin - E suono Rock ( Il Fantastico Viaggio - 1978 ) - İtalya

İtalyan Giallo tarzı korku geleneğinin sinamadaki temsilcisi ve en tanımışı olan Dairo Argento'nun neredeyse bütün filmlerindeki müzikleri sırtlanan ve filmlerle belki de şimdiye kadar görülmemiş bir eşgüdüm yaratan grubun "Roller" , "Profondo Rosso" , "Il Fantastico Viaggio Del Bagarozzo Mark" albümlerini dinlemenizi tavsiye ederim. Ayrıca Grup üyeleri ile yapılan röportajlardan yaptığım türkçe çevirilerini http://www.okeania.net/ sitesinde okuyabilirsiniz.


Claudio Simonetti - Electronic keyboards, synthesizers, organ and violin
Massimo Morante - Guitars, bass and mandolin, vocals
Fabio Pignatelli - Bass and acoustic guitar
Agostino Marangolo - Drums and percussion
http://www.goblin.org/


Guadalquivir - Guadalquivir ( Guadalquivir - 1978 ) - İspanya

Luis Cobo "manglis" (guitar),
Pedro Ontiveros (sax and flute),
Larry Martin (drums), Andrés Olaegui (guitar)
Jaime Casado (bass) Javier Mora (keyboards)

Guadalquivir 1978 yılında İspanyada kuruldu. aynı yıl kendi isimlerini taşıyan ilk albümlerini yayınladılar. İspanyol yerel müzikal tınılarını Return to Forever tarzı bir Jazz-Rock ile birleştiren grup. Diğer bir İspanyol grup Iceberg ile bu türü en iyi icra edenlerdendir.

http://www.dlsi.ua.es/~inesta/Prog/SPE/
( İspanyol Progressive Rock Ansiklopedisi )


Modry Efekt - Blues Modreho Efektu ( Nova Synteza - 1971 ) - Çekoslovakya


Radim Hladik gt ;
Lesek Semelka voc,kb
Jiri Kozel bg
Vlado Cech dr
Josef Kustka voc,vln,bg
Fedor Freso bg,voc
Oldrich Vesely kb,voc

Radim Hladik önderliğinde kurulan Çek grubu Modry Efekt ( Mavi Etki ) zengin klasik müzik ve caz etkilenimli jazz-rock yapmaktaydı. Önderleri Radim Hladik süper gitar tekniği ve aranjelerdeki yeteneği ile (Bir çok albüm büyük bir big band ve senfoni orkestrası eşliğinde kaydedilmiştir )ülkesinin uluslararası piyasaya sunduğu en önemli en öemli grubu meydana getirdi. Nova Synteza ve Svitanie her progressive rock tutkunun arşivinde olmalı bence.
Siteyi yaparken fotoğraf arıyordum, Radim Hladik yazınca aşağıdaki sayfayı buldum. Radim baba gençleri toplamış ve Modry Efekt'i tekrar diriltmiş gözüküyor !!!!

www.blueeffect.cz


http://magazin.musicweb.cz/2005/01/26/radim-hladik-a-blue-effect-ve-vagonu/


Finnforest - Mika Yo ( Lahto Matkalle - 1976 ) - Finlandiya



Hollandalı Focus'a benzetilen grup kulağımda Focus'tan daha güzel tınlıyor.
Gitar ve bas gitarda Pekka , davulda Jussi Tegelman kardeşler ve klavyeci Jukka Rissanen tarafından kurulan Fin grubu ilk albümlerinde Senfonik bir Mahavishnu Orchestra ve yer yer Canterburry etkileri barındırıyor. Albümlerdeki uzun jam'lar emprovizasyondaki yetkinliklerini iyi kanıtlıyor.


Pekka Tegelman - elektrik , akustik gitar, bas and fuzz bas
Jussi Tegelman - davul
Jukka Rissanen - org, kuyruklu piyano, elektrik piyano, synthesizer
Jarmo Hiekkala - bas and fuzzbas (9-13)
Jukka Linkola - elektrik piyano, kuyruklu piyano, synthesizer, and org
Pertti Pokki - synthesizer (10, 11)

Diskografi;

Finnforest (Love Records LRLP 136, 1975)
Lähtö matkalle (LRLP 193, 1976)
Demonnights (LRLP 306,

 



Crucis - Todo tiempo posible ( Crucis - 1975 ) - Arjantin

 




Gustavo Montesano (vokal, bas),
Pino Marrone (gitar),
Gonzalo Farrugia (davul),
Anibal Kerpel (klavye)


Buenos Aires çıkışlı grubun kadrosu Arjantinli Gustavo Montesano (bas/vokal), Anibel Kerpel (klavye), Pino Marrone (gitar/vokal) ve Uruguaylı Psiglo grubundan transfer davulcu Gonzalo Farrugia ile oluşmaktaçok kısa ömürlü (74-77) bu grup Latin Amerika rock tarihinde artık klasik sayılan çok sağlam 2 albümü ile "Crusis"76" ve Los Delirios Del Mariscal "77" yer etti. Tarzları bende biraz Eloy tadı bırakıyor.

http://www.gepr.net/co.html#CRUCIS



Vlatko Stefanovski - Igri Bez Granici ( Vlatko Stefanovski Trio - 1998 ) - Makedonya

 

 

Vlatko Stefanovski 1957 Prilep Makedonya doğumlu , 13 yaşında gitarla haşır neşir olmaya başladı, Onlu yaşlarının sonunda Leb i Sol ( Ekmek ve Tuz ) grubunu kurdu. Grup kısa zamanda Yugoslavya'nın en önemli rock grubu oldu.Makedon halk ezgilerini ve aksak ritmlerini jazz-rock formunda aranje edip icra eden grubun ses örgüsü gerçekten çok özgündür. Stefanovski'nin İlk döneminde yoğun Al Di Meola etkileri görmek mümkündür. Sonrasında kendi tarzını başarıyla oturtan müzisyen. Leb i Sol ile neredeyse bütün dünyayı senelerce turladıktan sonra 1998 de klasik bir rock triosu oluşturarak ilke albümünü yayınladı. 1999 yılında Berlin film festivalinde ödül alan Yeşim Ustaoğlu filmi "Güneşe Yolculuk" ile film müziklerine adım attı. Stefanovski ayrıca Balkan ülkelerinden çeşitli sanatçıların oluşturduğu "Balkan Horses" grubunun da üyesidir.
İnanılmaz bir gitar tekniği olan sanatçı benim son zamanlardaki favorilerimdendir.



http://www.vlatkostefanovski.com.mk/



Trypes - Akouo tin agapi ( Kefali Gemato Xrysafi - 1996) - Yunanistan

 


1983 te Selanikte kurulan grup dönemin post-punk atmosferinden etkilendi. 1985 yılında grupla aynı isimi taşıyan ilk albümleri çıktı. Selini klübünde ve Aristoteles Üniversitesinde kendilerine dinleyici kitlesi buldular.
Kısa zamanda ülke çapında tanınan grup 80lerin ikinci yarısında Yunan rock müziğinin en önemli temsilcisiydi. İkinci albümlerini "Party Sto 13o Orofo" (13. katta parti) kendi finansmanları ile çıkardılar. Bu albüm bugün dahi Yunan Rock müzik tarihindeki en önemli albümlerden sayılmaktadır.
Grup o tarihlerde ülkedeki en önemli rocker ve bugün artık "Yunan Jim Morrison" diyebileceğimiz Pavlos Sideropoulos ile turnelere çıkmaya başladı. 1990 da 3. albümleri Trypes sto paradeiso yayınlandı. Grup ülke dışındaki ilk konserini yine bu sene verdi.
4. albüm 9 Pliromena tragoydia ( 9 ödenmiş şarkı ) 1993 yılında yayınlandı. Bu tarihten sonra grub ülkedeki en önemli "rock kurumu" kabul edilir oldu. Londradaki Marquee klüp ve Atinadaki Barış Ve Arkadaşlık festivalindeki 10.000 lerle ifade edilen kalabalıklar grubun başarılarını açıklamaktadır.
Gruptan Giannis Aggelakas ve Giorgos Karras ,Giorgos Christianakis ile Nikos Grammatikos'in filmi H epohi ton dolofonon (Katiller çağı) filmi için yaptıkları Yperoho tipota (Mükemmel hiçlik)Wonderful nothing).yayınlandı. Grup 1994 teki duble konser albümleri Krata to show Maimou ( Şov maymununu yakala) ve 1996 daki Kefali gemato chrysafi ( Altın dolu kafa ) albümünden sonra dağıldı.

Giannis Aggelakas: vokal
Giorgos Karras: bas - vokal
Babis Papadopoulos: Gitar - vokal
Asklipios Zambetas: Gitar
Giorgos Tolios: davul

http://www.cable-infinity.gr/trypes/main.php



FSB "Formation Studio Balkanton" - Intermezzo ( Non Stop - 1977 ) - Bulgaristan


Bulgaristanın gelmiş geçmiş en ünlü rock grubu FSB’nin (Formation Studio Balkanton) çekirdeğini Bulgaristanın komünist dönemindeki tek plak şirketi Balkanton’un stüdyo müzisyenleri olan Rumen Boyacıyev , Konstantin Çekov (her ikisi de Klavye & Vokal ) ile Aleksandır Bakarov (Bas gitar ) oluşturuyordu. Batı Avrupadaki ilerici rock gruplarının ses örgüsüne yaslanan bir müzik ile bulgaristanın geleneksel halk müzüğini birleştirmek istekleri akademik geçmişleri ile birleşince ortaya gerçekten etkili ve sıradışı bir müzikaliteye ulaşmalarına sebep oldu. Üçlüye bir kaç yıl sonra Davulda Peter Slavov ile gitarda Ivan Leçev katıldı. Ve böylece Bulgaristanın en etkili ve büyük konser grubu haline geldi. Konserlerindeki lazer ve ışık gösterileri ince düşünülmüş müzikal düzenlemeler ile günümüzde Bulgaristanda rock müzik ile özdeşleştiler. Batı Avrupanın Bergen , Oslo , Kopenhag , Amsterdam gibi önemli şehirlerinde verdikleri konserler ile Avrupa çapında belli bir çevrede tanındılar. Bu sırada (1983) bas gitaristleri artık Ivan Krayçovski olmuştu. 80’lerin ikinci yarısında Avrupadaki turnelerinde Amerikalı Jose Feliciano ile tanıştılar uluslararası kariyerlerindeki önemli bir sıçrama olan bu birliktelik 1989 tarihli Jose Feliciano albümünde müzisyen ve aranjör olarak yer almalarını ve bu albümün 1990 Grammy ödüllerinde yapımcı ve aranjör olarak ödüllendirilmeleri ile sonuçlandı. Konserlerinde sıkça seslendirdikleri PFM ve Gentle Giantle yorumlarını ilerideki programlara sakladım !!


http://www.ubp.online.bg/fsb.html

İhtiyaç Molası - Çizgi ( Milad - 1999 ) - Türkiye

 


Taner Sarf (Gitar-vokal),
Sinan Gürsoy (Bas),
Tolga Çebi (Keman-klavye)
Murat Güllü (Davul-vurmalılar)

http://www.ihtiyacmolasi.com/

İhtiyaç Molası, Çanakkale’de, Taner Sarf (Gitar-vokal), Sinan Gürsoy (Bas), Tolga Çebi (Keman-klavye) ve Murat Güllü (Davul-vurmalılar) tarafından 1995 yılında kuruldu. Grup rüzgarların durmak bilmedigi bu kentte, 1993’ten itibaren çeşitli şekillerde bir arada çaldı, 1 Eylül Dünya Barış Günü gibi etkinliklere katıldı. Ilk yıllarda farklı şehirlerde yaşıyor olmalarından dolayı, biraraya geldiklerinde yollar katedip sonunda kendileri için bir "IHTIYAÇ MOLASI" vermeleri grubun adını dogurdu. 1995’ten itibaren, grup elemanlarının Istanbul’da yaşamaya başlaması ile IHTIYAÇ MOLASI sürekli bir grup kimligi altında çalışmalarına başladı. Bir süre, başkalarının şarkılarını çalarak, bir de dogaçlamalar yaparak birçok yerde sahne aldılar ve isimlerini duyurmaya başladılar. Bu arada yaptıkları besteleri de bu mekanlarda çalmaya başladılar ve alınan olumlu tepkiler albüm yapma fikrini ortaya çıkarttı. Bunun için öncelikle kendilerine bir çalışma stüdyosu yaptılar. 4. Levent Sanayi Mahallesinde “inşa” ettikleri bu stüdyo sayesinde rahat bir çalışma ortamı buldular. 1996 yılında Zuhal Müzik’in “Rock House”da düzenledigi yarışmada ilk beşe kaldılar. 1997 yılında 2.Roxy Müzik Günleri’nde avant-garde dalında finale kaldılar. 1998 yılında Ada Müzik tarafından çıkarılan “Sesimizi Yükseltiyoruz” adlı toplama albümde “Çengi” ile yer aldılar. Albüm fikrinin ardından, yapımcı aramaya basladılar. Ve sonunda Zihni Müzik’le albüm için anlaşmaya varıldı. Daha önce yapılan emprovize çalışmaların düzenlenmesi ile enstrümantal ve ingilizce sözlü parçalardan oluşan ve müzik eleştirmenlerinin “progressive rock” olarak tanımladıgı “MILAD” ortaya çıktı. Kayıt öncesi 2 aylık bir prova döneminden sonra, albüm kayıtları Raks-Marşandiz stüdyolarında gerçekleştirildi. Albümün çıkış tarihi Nisan 1999’dur. Albümün çıkışından sonra Istanbul, Ankara ve Çanakkale’de çesitli konserler verdiler. Ekim 1999’da “ÇENGI” adlı parçaya bir de klip çektiler. Albümle ilgili bir çok yayın organında olumlu eleştiriler yayınlandı. Özellikle yurtdışında bulunan progressive rock ile ilgili websitelerinde gelecek vadeden grup olarak gösterildiler. Bu özelliklerinden dolayı "Gibraltar Encylopedia of Progressive Rock"ta yer aldılar. Italya’da bir radyoda -radio popolare; “from Genesis to Revelation” programında Mart 2002’de ayın grubu seçildiler. Avrupa’da bir çok radyonun playlistine girdiler. Yurtdışında progressive rock dagıtımı yapan birçok firmanın kataloguna girdiler. 1999 sonundan itibaren grup elemanları askerlik nedeniyle 2 yıl kadar bir araya gelemediler. Bu görevlerinin sonunda tekrar toplanan grup, Taner’in yaptıgı stüdyoda provalarına başladı. İHTİYAÇ MOLASI şu anda 2. albüm hazırlıklarını tamamlanmış albüm grup elemanlarının Türkçe sözlü parçalarından oluşmaktadır. 1.5 isimli bu albümü dinlemenizi şiddetle öneriyoruz!!!
( Yorum http://www.anatolianrock.com sitesinden alınmıştır. )

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hi !
You really like trypes so mutch?
I really cannot understand much!

Adsız dedi ki...

I just wrote the comment above, I am a girl from Greece, my name is Santi.
I ve been many times in Turkey, I would like to communicate but my Turkish is not so good.
You can find me at myspace - I am GoldieMADe!
CU!