25 Ekim 2006

12.11.06

 
 
Birth Control - Just before the sun will rise (Operation - 1971) Almanya

Distorsiyonlu Gitarlar , Hammond borbardımanı , Vokalist bir davulcu , 68 yılında kurulan grup Papanın doğum kontrolüne karşı vaazlarına karşı kışkırtıcı bir manifesto ile kuruldu. Plaklarındaki mizansenlerde bunu çok güzel görebilirsiniz. Bebek yiyen çekirgeler, Bebek arabasına makinalı tüfekle ateş eden grup elemanları gibi.
grup ilk yıllarında Brian Auger , Graham bond gibi ingiliz grupların klavye yüklü yorumlarını icra ediyorlardı. İlk kadro Reinhold Sobotta (klavye), Bernd Koschmidder (bas), Rolf Gurra (saks, vokal) and Egon Balder (davul) ile 69 da October ve Freedom parçalarını içeren bir 45lik yayınladılar. Grup ilk dönemindeki kemik kadrosuna bir kaç eleman değişikliği ile Reinhold Sobotta, Bruno Frenzel (gitar) and Bernd Noske (vokal, davul) ile ulaştı.
İlk albümleri grubun ismini taşıyan Birth Control (1970) Doors 'un light my fire yorumunu da içeren zayıf bir çalışmaydı. Grubu ülke çapında tanıtan "1971 de 2. albüm Operation olduKapakta Çekirgeye benzeyen bir canavar bebekleri yemekle meşgulken, Papayı bunu izlerken gösteren bir ilüstrasyon vardı. İç kapakta grup elemanları bebek yiyen bir makinanın parçaları gibi gösteriliyordu.Albümdeki bütün besteler gitarist Bruno Frenzel'e aittir.Program için seçtiğim "Just before the sun will rise" Uriah heep'in Easy livin'e çok benzer , klavyelerin Ken Hensley'den aşağıda kalır bir yanı yok açık söylemek gerekirse.
Grup Günümüzde davulcu Bernd Noske önderliğinde halen faaldir. 2, 3 sene önce diğer Alman dinozorları Jane , Amon Düül ile birlikte düzenlenen bir Krautrock gecesindeki (Remember the Paste) performansları halen gözalıcıdır.
Grubun herkes tarafından bilinen parçaları , Work is Done , Stop Little Lady , Gamma Ray'i ilerideki programlarda çalmayı düşünüyorum.

Sintesis - Somos La Flor (En Busca De Vna Nueva Flor -1978) Küba





Küba'nın ilk Progressive Rock grubu 1978 yılında yayınlanan ilk albümleri En Busca De Vna Nveva Flor'da youğun Camel etkileri hissediliyor. daha sonraki albümlerinde tarzlarını daha özgünleştirip, bir çeşit Afro-Rock , Fusion a çevirdiler. Geleneksel Santero ilahilerini Synth , Elektrik gitar ile zenginleştirip benzersiz bir tarz yakaladılar.

Kadro ;
Carlos Alfonso, bas, vokal;

Ele Valdés, vokals, klavye;
Esteban Puebla, klavye;
Fidel García, vokal, klavye;
Equis Alfonso, klavye;
José Bustillo, gitar;
Frank Padilla, davul;
Roberto Vincaíno, batá davulu.
Lucía Huergo , vokal, flüt, saks, klavye

http://www.gruposintesis.com/



Egba - Follow That Knallert (Jungle Jam - 1976) - İsveç



Jazz Rock 'ın fusion olarak adlandırılmadığı yıllardan yani Miles Davis'in 70lerin başındaki açtığı çığırdan etkilenilen zamanlardan hatırlanan İsveçli jazz rock grubu.
Grup Trompetçi , besteci , aranjör ve müzik eğitmeni Ulf Adåker önderliğinde 1971 de kuruldu. İskandinavyadaki hemen her caz klübünde çeşitli uluslararası caz müzisyenleri ile Jam session lar yapan grup elemanları tribal Afrika müzikleri , Latin Amerikan aranjeleri , vurmalılar , wah wah pedallı trompetleri ile tabiri caizse cayır cayır jazz rock yapıyorlardı. grubun davulcusu Ake Eriksson davul delilerini daha da iyice delirtecek kadar etkileyici bir davulcu. Artık pek bu tarz çalan yok.
Hukuk fakültesi öğrencisi fakat caz tutkunu olan Ulf Adåker 70lerde İskandinavyadaki en revaçtaki müzik türü olan jazz-rock çalan bir grup toparladı. Ve Egba değişen müzisyenlerine rağmen bu müzik türünün geçerliliğini yitirdiği 80 lerin ortalarına kadar 9 albüm çıkardı.



Diskografileri ;

1974 Egba
1976 Jungle-Jam
1977 Live At Montmartre
1978 Amigos Latinos
1979 Bryter Upp!
1981 Omen
1983 Fuse
1985 Electrobop
1989 Electronic Groove & Be..
2004 The Phoenix
Programdaki parça grubun 1976 da çıkardığı Jungle Jam albümünden albümdeki kadro ise


Ahmadu Jarr: Konga, Vurmalılar
Bjarne Roupé: Gitar
Göran Lagerberg: Bas
Lars Jansson: Piyano, elektrikli piyano
Ulf Adåker: Trompet, flüger horn
Ulf Andersson: Saks, Flüt Åke Eriksson Davul



Jose Cid - O Ultimo Dia Na Terra (10.000 anos depois entre Venus - 1978) Portekiz



 
Portekizli müzisyen ,klavyeci , şarkıcı 1978 yılında çıkardığı 10,000 Anos Depois Entre Venu E Marte albümü bugün artık bir klasik. Konsept olan albüm 70lerdeki İtalyan Progressive Rock şaheserleri ile yarışabilecek kalitede. Bir felaket sonucu yerle bir olan dünyadan bir uzay aracı ile kaçan bir erkek ve bir kadının uzayda ölümsüzlüğü keşfetmesi !!! ve 10.000 sene sonra Dünyaya dönmesi ve Dünyayı ilkel bir cennet olarak bulmaları. Moog , Mellotron , piyano ağırlıklı senfonik rock albümünden sonra kariyerini 1980 senesinde Eurovision Şarkı yarışmasına katılmak !!!!?? dahil olmak üzere Şarkıcı olarak devam ettirdi. Bu albümün tabiki Eurovision gibi şeylerle alakası yok.

Albümün kadrosu şöyle;


José Cid : piyano, synthesizers, string synthisizers, Mellotron, vokal
Josi Carrapa : gitar
Ramon Gallarza : davul, vurmalılar
Zé Nabo : bas , guitars
Guilherme Scarpa Inãs : davul ,vurmalılar
Mike Sergeant : gitar


Medina Azahara - Me Pregunto (Andalucia - 1982) - İspanya

İspanya'nın Anda lucia (Endülüs) bölgesindeki Cordoba'da ( Kurtuba) kurulan senfonik prog grubu, şarkı formatında kısa ( ortalama 3, 4 dakika ) müzik yapıyorlar. Yanık ispanyolca vokaller , dozunda ama bestelerin karakterine uygun kullanılan klavyeler (progressive diyebilirsek belki de sadece bu yüzden diyebiliriz) , düz ama ispanyol olduklarını belli eden davul , bastan oluşan ritm.

Manuel Martinez (vokal),
Jose Antonio Molina (davul) (Önceki Davulcu Manuel Reyes), Miguel Galán (guitar) (Önceki Gitarist Paco Ventura), Manuel Molina (bass) (önceki basçı Jose Manuel Fernández), Pablo Rabadán (klavyeci) (önceki klavyeci Antonio Fernández).

ALBÜMLER

Paseando por la Mezquita (79) La Esquina del Viento (80) Andalucía (82) Caravano Española (86) En Al-Hakim (89) En Directo (90, Live) Sin Tiempo (92) Dónde está la Luz (93) Árabe (95) A Toda Esa Gente (96, Live) Tánger (98) Baladas (99) XX (00) Tierra de Sueños (02) Versión Original (03) Aixa (03)

Sume - Naluvara Ilisimaneraa (Inuit Nunaat - 1974) - Grönland


Grönland dünyanın en büyük adası, Danimarka'ya bağlı otonom bir bölge2 milyom km2 de 56.000 kişi yaşıyor. yüzeyinin % 81 i buzlarla kaplı. Yerel isimi Kalaallit Nunaat , yani Kalaallit ülkesi.
60larda başkent Nuuk ta yayınlanan haftalık bir müzik dergisi liseler arası bir müzik yarışması düzenler ve bir çok genç Stones Doors ve Beatles yorumları ile yarışmaya katılır. 1973 te yerel dilde (Inuit) yayınlanan ilk albüm yayınlanır. Grubun adı Sume (Nereden ? ) albümleri Sumet (Nereye ? ) dir. programda çalacağımız parça 2. albümleri 1974 tarihli "Inuit Nunaat" tan(Inuit Ülkesi )

Socrates - Threw The Dice - (Waiting For Something - 1980) - Yunanistan

Socrates Drank The Conium ;

Yunanistan'ın kısır sayılabilecek bir rock tarihi var, En azından 70'lerden Socrates'i çekip alırsanız bahsedeceğiniz pek bir şey yok. Socrates askeri diktanın ülkeyi kontrol ettiği baskı yıllarında Atina'daki küçük klüplerde yıllarca müziklerini icra edebilen ve plak yapabilecek ilgiyi uyandıran bir kaç gruptan biri ve bunların en ünlüsü oldu. İlk albümlerinde isimlerini Socrates Drank the conium olarak kullanan grup daha sonra sadece Socrates adını kullandılar. İlk albümleri 1972 yılında çıkardılar.


ilk iki albümdeki kadro klasik bir rock üçlüsüydü, Bas , Davul, Gitar.


Yannis Spathas - Gitar
Antonis Tourkoyorgis - Bas, Vokal
E. Boukouvalas - Davul, Vokal

Yaptıkları etkilendikleri Cream , Hendrix , Deep Purple gibi artık Klasik Rock dediğimiz türde müziği kendi besteleri ile uygulamaktı. Müzikleri anlatmak gerekirse gitarın ön planda olduğu, yer yer Yunan folk müziklerinden yararlanan blues rock Grup her albümünde müziklerini giderek gelistirdi. 72 de "Taste the Conium" , 73 te "On The Wings" ten sonra 76 daki albümü İngilterede Vangelis ile beraber kaydettiler. Vangelis hem prodüktör hem müzisyen olarak yeraldı ayrıca plaktaki bir parçanın bestesi ona aitti.

Gitaristleri Yannis Spartas gerçekten çok yetenekli bir gitarist. Daha sonraki programlarımdan birinde Stones marşı Satisfaction'ı Wild Satisfaction adi ile yorumladıkları gitar harikası şarkıyı çalacağım.
Socrates halen aktif. Atina da zaman zaman küçük klüplerde çıkıp müziklerini icra ediyorlar.
http://www.athensguide.com/socrates/


Secret Oyster - Fire & Water - (Furtive Pearl - 1973) - Danimarka

Danimarkalı Jazz Rock grubu Secret Oyster Danimarkada süper grup olarak belirtilen ilk grup. Grubun elemanları ülkede çok tanınan Burnıng Red Ivanhoe , Hurdy Gurdy ve Coronias Dans tan ayrılan müzisyenlerdi. Gitarist Claus Bohling Danimarka'nın ilk gitar kahramanlarındandır. Müziklerinde JazzRock emprovizasyonlarını İngiliz tarzı space rock elementleri ile birleştirip Nucleus , Soft Machine tarzı Jazz-Prog janrına yakınlardır.

Claus Bøhling - Gitar
Kenneth Knudsen - Klavye
Karsten Vogel - Saksofon, Klavye
Mads Vinding - Bas
Bo Thrige Andersen - Davul
Jess Stæhr - Bas
Ole Streenberg - Davul

Albumler:
Secret Oyster 1973
Sea Son 1974 (ABD'de "Furtive Pearl"olarak yayınlandı)
Vidunderlige Kælling 1975
Straight To The Krankenhaus 1976

Hardal - Nasıl Ne Zaman ! (Nasıl Ne Zaman ! - 1980 )


Sol üstten itibaren saat istikametinde ;
Şükrü Yüksel , Aydın Buyar Şencan , Cahit Kukul , Sedat Avcı

Hardal !! ; Hiç düşünmeden söyleyebilirim, en çok sevdiğim yerli rock grubu , 1980 ve 1982 de iki albüm çıkardılar. grubun temelleri Erkin Koray'ın Yeraltı Dörtlüsündeki Davulcu Sedat Avdıkoğlu ( Sonradan ismini Sedat Avcı diye değiştirdi ) ve Bas gitarist Aydın Buyar Şencan ile Rami'nin efsane rockeri 60ların Siyah Gölgeler gitaristi Cahit Kukul (Bir zamanların TV sunucusu Ercü deSiyah Gölgelerdeydi) ve Şükrü Yüksel ile atıldı. 1980 de yayınlanan ilk albümleri Nereden Nereye ! ve iki yıl sonra ikinci albüm 1982 de Nasıl ? Ne Zaman ? adıyla çıktı. (bence Türkiyede en iyi rock albümüdür.)Albümlerde Klavyeleri (Ki harika işlerdir ) Özkan Turgay çaldı. Grubun O zamanlarda verdiği tek konser ise İTÜ Taşkışlada oldu.
Bundan 5,6 sene önce Şükrü Yüksel'in Roll dergisine röportajlarında sanırım ilk albümde İstanbul Gelişim Orkestrasından Selçuk Başar ve Garo Mafyan'ında kayıtlarda çaldıklarını öğrenmiştim.
Bir de 9, 10 yaşlarımdan hayal meyal hatırladığım bir bir televizyon programında Seyyal Taner arkasında bir rock grubuyla Rainbow'un Kill the king'ini yorumlamıştı. Sonradan öğrendiğim ki; Sedat Avcı ve Aydın Buyar Şencan'ın da olduğu bu grup Seyyal Taner'in grubu "25. Saat" miş Gitarist kimdi acaba ?
Grup aktif olan bir kaç yıldan sonra dağıldı. Aydın B Şencan Kanada'ya gitti ( Rami'deki bir arkadaşımdan orada da Kaptan Swing diye bir grup kurduğunu duymuştum ) Cahit Kukul inatla parasını müzikten kazanmaya devam etti. Erkin'in bir numaralı davulcusu Sedat Avcı ise bundan 3,4 sene önce vefat etti. Cenazesinde eski arkadaşı Ahmet Güvenç ve Seyyal Taner dışında kimse olmadığını Roll dergisinden okumuş ve Sevgili Ahmet Güvenç'ten dinlemiştim.


90ların sonunda Hardal'ın 2 ayrı bedende dirildiğini gördük. Hardal'ın 3. albümü olarak kayda geçen çalışma 1999 daki Şükrü Yüksel , Aydın B Şencan ve Özkan Turgay'ın bir araya geldiği "Yeniden Doğuş" oldu. Albümdeki 10. parça Pulluk "Modern bir Hymnos oldukça deneysel bir çalışmaydı. Açılış parçası Leyla ise eski Hardal'ı bulabileceğiniz çok güzel bir baladdır

Şükrü Yüksel : Gitarlar
Aydın Buyar Şencan : Bas
Özkan Turgay : Klavyeler, Trompet, Flüt ,Bas
Alper Karamahmutoğlu : Gitarlar
Zafer Oğuz : Davul
Konuk sanatçılar:
İsmail Soyberk : Bas
Levent Yalaz : Keman
Oğuz Ozan : Keman
Bilge Acar : Keman
Firdevs Burçkin : Çello

1997 de ise Cahit Kukul yine Ramili eski tüfekler Adem Altındirek (Gitar) ve Kenan Misket (Bas) , Erkin Koray'ın yeğeni Tayla Koray ve Genç davulcu Rüçhan Baytar ile Meteor adında Hardal tadında "Ne kadar zaman geçti" adında bir albüm daha çıkardı. Albümde bir iki zayıf şarkı dışında çok sağlam parçalar vardır. (Adem Altındirek besteleri Kıpkırmızı dudakların ve Dinle Arkadaş , Ve Cahit Kukul'un besteleri olan eski albümlerdeki Ne kadar zaman geçti ? ve Başka Bir Sabah'ın tekrar yorumları gayet iyi)

METEOR ;
Kenan Misket ( Bas Gitar )
Cahit Kukul ( Gitar & Vokal)
Adem Altındirek ( Gitar & Vokal)
Tayla Koray ( Klavye )
Rühçan Bayar ( Davul )


 

1 yorum:

Blackmore dedi ki...

Rami'den çıkan bu kaliteli grupları bilmeniz, tanıtmanız hatta programınızda dinletmeniz gayet hoş. Umarım tüm yayınlarınızı okeania.net sitesinde devamlı olarak indirebiliriz, sayenizde sürekli kaliteli grupları öğreniyoruz. Başarılarınızın devamını dilerim

Burak Misket