11 Şubat 2007

Terra Incognita 11.02.2007

Tehlikeli Madde - Ay Battı ( Haberin Varmı & Aybattı 45likleri - 197? ) Türkiye

 

Yıllar önce Fikret Kızılok'un bir toplama albümünde dinlediğim harika bir enstrümental parça vardı. Kasedin kaydı berbattı. O parçayı ( Haberin Varmı ? ) yıllar sonra tekrar yorumlayan Funda Arar bu parça ile bayağı bir isim yaptı. Keşke parçanın orijinal düzenlemesi kadar iddialı bir düzenleme ile piyasaya çıkarsaydı. Programdaki parça Ay battı aynı 45likten ve Haberin varmı'nın devamı. klavyede Turan Yükseler gerçekten eşsiz. Gitarda Yeraltı Dörtlüsünden tanınan Ataman Hakman var. Türk rock tarihinden gururla sunabileceğimiz bir 45lik.

Kadro :

Fikret Kızılok : Vokal

Turhan Yükseler : Klavye

Ataman Hakman : Gitar

Siret Yurtsever: Gitar

Sahir Kayıhan: Bas

Eser Sayıner : Davul

Witch - Look out ( Lazy Bones - 1975 ) Zambiya

Zambia'lı rockerlar ... grubu yine prognotfrog'dan buldum. Gerçekten harikalar. diğer Afrikalı gruplar gibi perküsyon yüklü ve etnik değiller. Fuzz ve wah wah pedallar ve punk bir tavırla düzenlenmiş parçalar. çiğ , ham bir tarz. Gerçekten kendilerine özgü bir Afrika punk rock.
Chris Mbewe - Solo gitar , Akustik gitar , vokal
John Muma - Wah wah pedallı Ritm gitar , vokal
Gedeon Mulenga - Bas gitar
Bidi Sinkala - Davul
Emanyeo Jagari Chanda : Vokal , Cow bell , Marracas



Red Baron Band - Music Must Change ( Music Must Change - 2006 ) Çek Cumhuriyeti


Blog'u ziyaret eden Adam'ın bizlere güzel bir tüyosu. E-mail ile bana grubun bir parçasını attı ve bende bu bu kaliteli rock grubunu çalmam gerektiğini düşündüm. Ayrıca bana imzalı CDlerini göndereceklermiş harika !!!!. Praglı grup 90ların başlarından beri beraber. Son albümleri Music Must Change için Çek Cumhuriyeti ve Slovakyada turluyorlar bu sıralar. Hammond org en önemli enstrüman grupta. Soundları bana Uriah Heep'in 90ların ortasından sonraki halini hatırlattı.

Diskografi :

2006 - Music Must Change
2003 - In The Light
2000 - The First Album


Mirek Jech - Vokal , Gitar , Vurmalılar , Alkış
Paul Kowacz - Gitar , Hammond Org , Piyano , Korg MS10 , Kayıt cihazları , Mandolin , Alkış
Mechy - Bas
Radek Horník - Davul , Vurmalılar , Alkış





Jane - Age Of Madness Part 2 ( Age Of Madness - 1978 ) Almanya



İlk dinlediğim Alman grup ( Scorpions'u saymazsak ) grubun 1976 da çıkardıkları konser albümünü Lise 2 'deyken (1986) Ortaköy Kültür Merkezindeki bir plakçıdan kasede çektirmiştim. Albümü ezbere bilirim hala. Peter Panka'nın Alman aksanlı vokali hala çok hoşuma gider ( Aynı Eloydaki Frank Bornemann gibi ) İlk albümleri 1972 deki Together gelmiş geçmiş en iyi Alman Rock albümlerindendir. ( Kraut Rock ? bence o başka bir tartışma konusu )
Hangman , Daytime , Spain ..... boş parça yoktur. programda çalacağım parça bence son iyi albümleri olan ve benim favorilerimden Age Of Madness'da (1978) bulunan Age Of Madness part 2 Basit ve bir o kadar da güzel melodi ve parçaya cuk oturan Klaus Hess'in klavye tonu parçayı benzersiz kılıyor.
Grup 90larda ikiye bölündü. gitarist Klaus Hess ve Davulcu Peter Panka tarafından sürüklenen iki ayrı Jane var ( Klaus Mother Jane , Peter ise Peter Panka's Jane olarak turluyor ve albüm çıkarıyorlar. Peter Panka'nın güzel bir sitesi var http://www.jane-music.com/
Jane olarak diskografileri
1972 - Together -Brain Metronome 1002
1973 - Here we are- Brain Metronome 1032
1974 - Jane III- Brain Metronome 1048
1975 - Lady- Brain Metronome 1066
1976 - Fire, Water, Earth and Air - Brain Metronome 1084
1976 - Live at home- (DoLP)- Brain Metronome 80.001-2
1977 - Between Heaven and Hell- Brain Metronome 60.055
1978 - Age of madness - Brain Metronome 60.124
1979 - Sign No. 9- Brain Metronome 60.218
1980 - Jane (Mask)- Brain Metronome 60.354
1981 - Germania- Brain Metronome 60.519
1983 - Warlock Rock Ballet soundtrack ( feat. Lady Jane)- Lava LV 83501
1986 - Beautiful Lady- Sky 111
1989 - Live' 88 (Live 88 private collection-Sky 130)
1990 - Live '89- Brain Metronome 843071-1
Age of Madness kadrosu ;
Klaus Hess - Gitar , Klavyeler , Synths , Vokaller
Martin Hesse - Bas , Vokaller
Peter Panka / Davul , Vokaller


Son Kadro ; (Soldan sağa)
Werner Nadolny- Klavyeler , Saks
Peter Panka - Davul , Vokal
Klaus Walz- Gitarlar ( Eski Epitaph elemanı )
Charly Maucher- Bas, Vokal ( Eski Harlis elemanı )


Bir Konser sonrası





Másfél - Grinder I ( Kinai Natha - 1994 ) Macaristan



90larda Macaristan gerçekten çok iyi gruplar çıkardı. Ve hemen hepsi çok özgün müzikler kotarıyorlar. After Crying , Colorstar, Townscream Korai Örüm gibi bir çok Avant-Garde tavırlı grupla beraber Másfél de devamlı ses deneylerine girişen , kalıpların dışına çıkmaya çalışan cesur bir grup. Kendilerini tanımlamak için acid jazz , space rock , funk , Drum&bass gibi bir çok tarzı zikretmelerinden kafa karışıklıkları içinde oldukları veya maymun iştahlı oldukları anlaşılmasın. bütün bu türleri gerektiği gibi kullanıp kendilerine özgü bir Masfel tarzı çıkarabilmeyi becermişler.
Grubu keşfettiğim Sky Moves Sideways gerçekten güzel albümler paylaşan bir blog Teşekkürler !!
Levente Lukács - Saksofon , Synth , efektler
Barnabás - Guitar
Zoltán Ujj - Davul, e-davul ve sampler
Péter Sabák -Bas
2005 - En Garde
2003 - Ballast ( Konser )
2001 - Moni ( Remix CD )
2000 - Angyaltojas
1998 - Katasztrofamamor
1997 - Villamos
1996 - Viperagarzon
1994 - Kinai Natha
1993 - Mese







Sui Generis - Tango En Segunda ( Pequeñas anécdotas sobre las instituciones - 1974 ) Arjantin

Arjantrin Rock müziğinin babası hatta dedesi Charly Garcia'nın ilk gruplarından grup 70lerin ilk yarısında faaldi. bir diğer önemli üyesi ise yine ünlü bir Arjantinli Rocker Carlos Alberto "Nito" Mestre'dir. Grubun kökleri 1969'a kadar gidiyor. ilk dönemleri psychedelic folk-rock olarak adlandırılabilir. grubun bir ikili olarak çalıştıkları ilk dönemlerinin sonunda Charly Garcia askere çağrılır, Askerde ruhsal çöküntüye uğrayan Garcia bir avuç dolusu amfetamin alır ve bir kalp krizi geçirir. Askeri hastanede sonradan çok ünlü olacak iki şarkısını yazar. Çok kısa süre sonra kendini Askerlik hizmetinden çürüğe ayırmayı bilir.
1972 deki ilk albümleri Vida (yaşam) ülke çapında çok popüler olur. Bir sonraki albüm 1973 deki Confesiones de invierno ( Kış itirafları ) daha da büyük bir prodüksiyondur. haliyle daha da büyük başarı sağlar.
1974 de flüt & gitar soundundan sıkılan Garcia grubu daha rock bir müzik yapmak ister ve gruba bas ve davulda yeni elemanlar (Rinaldo Rafanelli , Juan Rodríguez) alarak Instituciones (Kurumlar ) albümünü yayınlar. Albüm o sırada Arjantin'in bulunduğu bunalımlı yıllara bir tepki niteliğindedir. Şarkı sözleri Katolik Kilisesi , Hükümet , Aile , Polis , Ordu , gibi bir çok kurum hakkındadır. Fakat Polis hakkındaki "Juan Represión" ve Ordu hakkındaki "Botas locas" hükümetin ve ordunun gazabından korkan plak firması tarafından albümden çıkarılır.Las increíbles aventuras del Señor Tijeras ( Bay Makas'ın inanılmaz maceraları ) ve ¿Para quién canto yo entonces? (Kim için şarkı söylüyorum ? öyleyse ...) ise yine plak firmasının sıkı bir otosansüründen geçerek albüme dahil edilir. Sonuçta albüm Sui Generis'in bir olgunlaşma dönemine girdiği bir sound ile yayınlanır. Fakat kitleler bu değişimi benimsemez ve albüm kötü bir satış grafiği çizer.
1975 te Ha sido ismini verecekleri LSD ve Asit tribi hakkında tasarlanan tematik albümün kayıtları yapılırken grup bir çıkmaza girmiştir. grubun yeni elemanları halk tarafından benimsenmemiş, "Nito" Mestre ise yeni yaptıkları müziği bir türlü benimseyememiştir. Garcia ise folk tarzından iyice sıkılmıştır. Böylece büyükçe bir konserle veda etmeye karar verirler
Grup 9 Eylül 1975 te o zamana kadar düzenlenmemiş Arjantin tarihinde önemli bir yeri olan bir konser ile (20.000 kişilik bir kalabalık tarafından izlenmiştir ) veda eder. Ve bu konser Adiós Sui Generis adı ile yayınlanır.
İkili daha sonra 2000 yılında bir konser için tekrar bir araya geldi.

1972 Vida
1973 Confesiones de invierno
1974 Pequeñas anécdotas sobre las instituciones
1975 Adiós Sui Generis
1995 Adiós Sui Generis, Parte III
1992 Antología de Sui Generis
2000 Sinfonías para Adolescentes
2001 Sí
Büyük ölçüde Wikipedia'daki Sui Generis makalesinden yararlandım.
 









Iceberg - Ball De Les Fulles ( Sentiments - 1977 ) İspanya


İspanyadan çıkan harika bir gitarist Max Sunyer ve harika bir Jazz-rock grubu Iceberg. bir programı sadece bu albüme ayırabilirim.

1975'te çıkan ilk albümleri dediğim gibi bir klasik ,Grup 70lerin ikinci yarısında faaldi. daha sonra dağıldılar. Return To Forever ve Mahavishnu grubu tanımlamak için doğru referanslar. ilk albümleri Tutankhamon dışında entrümental bir grup. Vokalli olan bu ilk albüm biraz daha senfonik ve şarkı formunda bir albüm. Gitarist Max Sunyer ve Klavyeci Josep Mas Kitflus'nin soloları ve melodi zenginliklerine arkadaki harika ritmler Davulda Jordi Colomer ve Bas'ta Primi Sancho büyük bir dinamizm katıyor ve eksiksiz bir ensemble oluşturuyor. ( Rock formunda davul ve bas ne kadar önemli söylememe gerek yok değilmi ? ) 1978 albümleri konser kaydı olan En Directo'da sahnede yapabileceklerini çok iyi kanıtlıyorlar.

1975 Tutankhamon

1976 Coses Nostres

1977 Sentiments

1978 Iceberg en Directe

1979 Arc En Ciel

Jordi Colomer - Davul , Vurmalılar Josep "Kitflus" Mas - Akustik , Elektrik piyanolar ,Synth Primitivo Sancho - Bas Joaquim Max Suñe - Akustik , Elektrik Gitarlar









Los Dug Dugs - Let's Make It Now ( Los Dug Dugs - 1971 ) Meksika


Meksika'nın ilk dönemlerdeki en önemli gruplarından Los Dug Dugs ilk dönemlerinde 60ların ortalarında bir okul grubu olarak Xippos Rock adıyla ortaya çıktı. Durango'lu grup daha sonraları yollarına isimlerini bu şehrin ismiyle oynayarak buldukları Los Dug Dugs adı ile devam ettiler.

Uzun süre striptiz barlarında çalan grup başarı kazandıkça sadece müziklerini dinlemeye gelenlere çalacakları sahnelerde yeralmaya başladılar. Meksika'da kendi bestelerini kabuıl ettirebilen ilk grup sayılan Los Dug Dugs Meksika TVsindeki bir çocuk programının müziklerini hazırladı ve ülke çapında tanındı bu dönemde 2 ayrı sinema filminde de yeralan grup ilk hitleri Tema de Los Dug's 'u 1968 de yayınladı. 71 de kendi isimlerini taşıyan ilk albümleri yayınlandı. Ve aynı sene Meksika Woodstock'ı sayılan Avandaro festivalde yeraldılar. Hükümete karşı bir gövde gösterisi kabul edilebilecek bir tavrı olan gösteri-festivalde sahnede oldukları sırada seyircilerde bir kargaşa hakimdi.

O sıralarda bir çok latin amerika ülkesinde ( bizdeki gibi) pop ve rock piyasasında ingilizce sözler hakimdi. bu geleneği kıran grup onlar oldu.

1972 deki El Loco albümü orijinal kadronun son albümü oldu. Günümüzde hala Mexicoı city'de grubun beyni Armando Nava ve yeni elemanlar ile Los Dug Dugs öyle veya böyle yaşamaya devam ediyor.









Traffic Sound - Tibet's Suzzettes ( Traffic Sound - 1970 ) Peru

1964 yılında Peru Lima'da bir kaç lise öğrencisi olan Diego Garcia Sayan, kardeşi Freddy ile Jose Rizo Patron, Ramon Orbegoso and Felipe Larrabure Los Hang Ten's adıyla bir grup kurarlar.
Bir çok değişiklikten sonra gruba Manuel vokalist Manuel Sanguinetti dahil olur.
67'de Jose (Solo Gitar ) ve Freddy kardeşler ( ritm gitar ) daha profesyonel ve sağlam bir grup kurmak amacıyla gruptan ayrılarak, vokale de bir sınıf arkadaşlarını alarak bir grup kurarlar. Böylece Peru'nun 60ların sonu ve 70lerin başındaki en etkili rock grubu Traffic Sound meydana gelir.
Amerika'da konserler vermek , büyük kalabalıkları etkilemek gibi çok tanıdık hayalleri olan grup tecrübe kazanmak için aynı umutları paylaşan diğer müzisyenlerle temas kurmaya başlar.

Peru'nun ilk büyük psychedelic rock grubu olan Los Mads'in eski üyeleri Jean Pierre Magnet (saks) ile Willy Thorne (org) yanlarında Willy'nin diğer iki arkadaşı Willy Barclay (bas) ve Lucho Nevares (davul) ile beraber gruba katılır. Kadro Traffic Sound nihai kadrosuna ulaşır. Grup ilk adını çılgın bir gece sonrası yanlarına aldıkları Trafik lambasından alarak Traffic Light olarak seçer.
1968 sonlarında ilk plak antlaşmalarını yapra ve Peru psychedelia'sının mabedi olan Tiffany Klüpte sahne almaya başlar. İlk 45'likler Sky Pilot (Animals) ve Fire (Arthur Brown )yorumlarıdır. Daha sonra The Doors, Cream, Jimi Hendrix yorumlarını içeren 45'lerle devam ederler. 45liklerin iyi satış rakamları bu 45liklerden oluşturulan ilk albümü doğurur : A Bailar Go Go
Bir Sene sonra ikinci albüm Latin Amerikadaki rock tarihindeki kilometre taşlarından biri olan Tibet's Suzettes yayınlanır. diğer albümün aksine bu albüm tamamen grubun özgün bestelerinden oluşmaktadır. Grup Cover grubu olmaktan kurtulmuş kendi kimliğini bulmuştur.
Gerçi hala bazı parçalarda İngiliz gruplarından küçük etkiler bulunmaktadır. “Virgin” (The Bee Gees) , “Tell the World I am Alive” (Led Zeppelin) , “Yellow Sea Days” (Pink Floyd) Virgin parçası onları Peru'nun en popüler grubu yapar. Albüm halen koleksiyoncuların gözbebeği.made Traffic Sound the most popular group in Peru and the most requested in concerts. Later on became the number one priority among serious collectors of psychedelic recordings.
1970 de üçüncü albümleri "Traffic Sound" u yayınlarlar. bu albümde yoğun emprovizasyon içeren tamamen kendi kompozisyonları bulunmaktadır. Grubun her albümde bir aşama gösterdiği bariz bir gerçektir. Zengin enstrüman kullanımı ile Ant dağları müzik geleneği ile Latin groove'larının güzel bir bileşimi olan albüm onlara bir Latin Amerika turnesi şansını da verir. Perudan çıkan ve Şili , Arjantin ve Brezilya'ya turne yapan ilk grupturlar. Turne sonrası 5 parça kaydeden grup bunları iki 45 halinde yayınlar. bu kayıtlar öncekilerden farklı olarak daha fazla And folk müziği içermektedir. Bu 45liklerle beraber eski plak şirketleri olan MAG'i değiştirip Sono Radio ile çalışmaya başlarlar. Arkasından son albümleri Lux 1971 yılında yeni firma tarafından yayınlanır.
Ülkenin geçirdiği zor günlerden etkilenen siyasi ve protest bir albüm olan Lux. Grubun siyasi görüşünü belli ettiği albümdür. Albümün kayıp olan master bantları grup hakkında güzel bir kaynak olan bu makaleyi çevirdiğim incarock sitesinin sahibi George Bonilla tarafından 1996 yılında tekrar bulunur Makaranın üzerinde "Andean folkloric music" yazmaktadır :) Aynı sene unutulmaz bir konser veren grup parçalarının düzenlemelerini yapan müzisyen Jaime Delgado Aparicio ile bir konser verir. 30 dklık süresiyle son parça Mr Skin'de seyirci gruptan parçayı bitirmesini istememektedir. adeta. 1972 de grup üyeleri müzik piyasasına veda ederek gruba son noktayı koyarlar. Müziğe devam eden tek üye Jean Pierre Magnet halen Peru'nun en iyi aranjörlerinden.

1993 te El Muelle Uno klübünde tek bir konser için tekrar biraraya gelen grup müzikal yeteneklerini Perulu genç müzikseverlere kanıtlamış ve sonrasında içleri buruk olarak tekrar müzik dışındaki profesyonel işlerine geri dönmüşlerdir.
http://www.incarock.com/inca_rock/irbio/bio4.htm adresindeki George Bonilla tarafından yazılan makalenin çevirisidir.
A Bailar Go Go (1969)
Virgin (1970)
Traffic Sound (Tibet's Suzettes) (1970)
Lux (1971)



Yuhu - Hazar Sahilinde ( Hazar Sahilinde - 1993 ) Azerbaycan

Soldan sağa: Cesur , İbrahim , Cengiz , Namık

Eski zamanlar .... Ben üniversitedeyim , Köprü yanmış ve Kemancı ve Gitar Beyoğlu'na kaçmış etraf rock bar , rocker :)) kaynıyor. İşte tam bu sıralar (90ların tam başı !!) Yuhu (Uyku) isimli bir Azeri grup soluğu İstanbulda alıyor ( Bir rivayete göre Londra'ya giderken soyulmışlar, İstanbulda kalmak zorunda kalmışlar , doğru mu bilemiyorum ) Balık pazarındaki Caravan'da yıllarca çaldılar. Davulcuları Cengiz Beyoğlunda yüzük filan satardı. İlk albümleri Uzelli'den çıktı. Gitarist Namık'ın ünlü İsveçli Malmsteen gibi bir tarzı vardı. Vokalist Cesur'da çok kuvvetli bir vokaldi. Çok ucuz bir prodüksiyon olmasına rağmen albüm çok başarılıydı. ( Başarılıydı da ne oldu ki Bar grubu olmaktan malesef kurtulamadılar. daha sonra geldikleri şehrin adı olan Sumgait diye bir albüm çıkardılar. 3. albümleri 2001 de çıkmış ( Ölüme çare yok ) ben duymamıştım. Çok uzun zamandır onlardan bir haber duymadım. belki der Azerbaycan'a dönmüşlerdir.
Hazar Sahilinde kuvvetli bir beste ve vokalist Cesur bir harika ....
Vokal: Cesur Nemetov
Bas: Ibrahim Aminov
Gitar: Namik Nagdaliyev
Davul: Cengiz Eyvazov
Diskografi :
1993- Hazar Sahilinde
1994- Sumgait
2001- Ölüme Çare Yok

1 yorum:

Bilek dedi ki...

Kızılok'un Tehlikeli Madde kayıtlarını ararken burayı buldum. HAberin Var Mı - Kör Pencere/Aybattı gerçekten eşsiz bir plak, ama benim asıl favorim aynı kadronun (bir eksik olabilir) ikinci çalışması Aşkın Olmadığı Yerde/İnsa mıyım Mahluk muyum Ot muyum... Ne yazık ki bu iki parçayı piyasa CD'lerine almamışlar. Ben de (evde 45'lik plak olmasına rağmen... kaldı ki bu plak Murat Meriç'te de kalmış olabilir...) macburen nette mp3'e çevirip asmış olabilecek var mı diye bakıyorum ;)
Bu arada Haberin Var mı plağının her iki yüzü de adı geçen berbat kayıtlı kasetten birkaç yıl sonra Kalan müzik tarafından daha eli yüzü düzgün bir toplamada yayınlandı! (Gün Ola Devran Döne) Umarım diğer plakları da (Sen bir Ceylan olsan - Biz yanarız vs.) bir gün aynı şekilde gün ışığı görür. (O kasedin kaydı da ne beterdi yahu! arabesk sound'una rağmen Haberin var mı'ya bayılmış, ancak iğrenç kaset prodüksiyonu yüzünden tiksinmiştim... üstelik kayıt olması gerekenden %20 civarında daha yavaştı!!! bir de utanmadan "1968'ler" adını vermişlerdi kasede :) )