27 Şubat 2011

Terra Incognita 14.11.2010

 

01 - Japonya - Sixnorth - 2003 - Prayer - From Sri-Lanka To Titan
02 - Japonya - Sixnorth - 2003 - Prayer - Introduction To Richard
03 - Japonya - Sixnorth - 2003 - Prayer - Richard
04 - Almanya - Ax Genrich - 1975 - Highdelberg Sessions - Kosmiche Phyrze
05 - Almanya - Ax Genrich - 1994 - Psychedelic Guitar - Blow Up
06 - Arjantin - Deformica - 2010 - Paramo - Novelesco
07 - Arjantin - Deformica - 2010 - Paramo - Oh Rey!

 

SIXNORTH

sixnorth

Kyoto'lu caz-rock grubu Sixnorth bas gitarist Hideyuki Shima'nın oluşturduğu bir grup. tüm besteler kendisine ait. bir proje grubu gibi duruyor. gitarlar ve davullar bir kaç müzisyen tarafından çalınmış.


Hideyuki Shima / 5 telli, 4 telli, perdesiz bas. akustik bas, vokal, klavye
Chizuko Ura : vokal
Shinju Odajima : gitar
Takumi Seino : gitars
Eisuke Kato : klavye
Kunihiro Kameda : klavye
Toru Morichika : saksofon
Hiroshi "Gori" Matsuda : davul
Konuk müzisyenler:
Akihisa Tsuboy : Keman
Futoshi Okano : gong
David Sinclair : org

 

 

Geçen hafta çaldığım East Wind Pot gibi Sixnorth da ingiliz Canterburry tarzı caz-rock gruplarınan etkilenmiş. Çalacağım Richard isimli parçada Canterburry ekolünün önemli gruplarından Hatfield & The North'un Fitter Stoke Has a Bath isimli parçasından bir alıntı var. Sanırım parçaya ismini veren Richard, Hatfield & The North, öncesinde Caravan, sonrasında da Camel gibi önemli gruplarda çalan bas gitarist Richard Sinclair. Parçadaki konuk müzisyen Dave Sinclair de Richard'ın kuzeni. Dave Sinclair de Caravan, Matching Mole, Richard Wyatt gibi grup ve müzisyenlerle çalmış bir klavyeci. Sonradan Caravan parçalarını kendi kurduğu bir grup olan Richard Sinclair's Caravan of Dreams ile tekrardan çalmıştı 90ların başında.
Bas gitarist Hideyuki Yama ve davulculardan Hiroshi Matsuda Sixnorth'un yanısıra Igzit-Nine isimli başka bir caz-rock grubunda da beraber çalıyorlar Albüm Fransız Musea firması tarafından basılmış

 

 

AX GENRICH

ax


Ax Genrich ünlü Guru Guru grubunun ilk kadrosundaki gitaristi. Grup 1968’de adıyla özdeş deli davulcu Mani Neumeier tarafından kurulmuş Alman caz-rock grubu. Terra Incognita'da grubu daha önce 1974deki bence en iyi albümlerinden Dance of the flame'in aynı isimli parçası ile dinlemiştik. O albümdeki harika gitarları başka büyük bir gitarcı Huşeng Nejadpour çalıyordu gerçi. Huşeng Nejadapour'u bir başka önemli grupla daha çalacağım. o da İsviçreli caz rock grubu Eiliff...  Burada yine başka önemli bir müzisyen olan herkesin Jan Garbarek ile beraber çalışmalarından hatırlayabileceği Rainer Bruninghaus ile çalmıştı.

45219965

Neyse Ax Genrichdern başka herkes hakkında konuştuk. Ax Genrich'e dönecek olursak ; 1945 Berlin doğumlu gitarist 60ların başında daha duvarın bile inşa edilmediği günlerde 13, 14 yaşlarında Berlinde çeşitli skiffle gruplarında çalarak müzik hatına adım atıyor. Lord Ulli lakaplı Ulli Günther ( ki ünlü Lords grubunun vokalisti ) Skiffle Lords bu gruplardan en önemlileri... 60ların henüz başındayken skiffle yaptığı enstrümanı bir bas gitar ile takas edip elektriklendirilmiş bir müziğe adım atmış. Tai Gao ve ünlü Agitation Free gibi gruplarda vakit geçirmiş. 1970 de biraz önce bahsettiğim deli :) davulcu Mani Neumeier ile tanışıp bol kuru, sulu karıştırıp LSD dozu yüksek bir çeşit jam band olan Guru Guru'yu kurmuşlar. ilk albümlerindeki ünlü Der LSD March her şeyi anlatıyor zaten.


Ax Genrich Guru Guru'nun ilk 5 albümünde çaldıktan sonra yerine Eiliff'in gitaristi İranlı Hüşeng Nejadepour geçiyor, o da şimdi dinleyeceğimiz albümün kaydı için bir çok ünlü müzisyen ile birlikte ünlü Conny Plank'ın sütdyosuna girip bir albüm kaydediyorlar.


Bas, geri vokaller :Helmuth Hattler ( Kraan )
Davul : Jan Fride ( Kraan )
Davul, vurmalılar : Mani Neumeier
Gitar, vokal, vurmalılar : Peter Wollbrandt ( Kraan )
Gitar, vokal, vurmalılar, bass, banjo, mızıka : Ax Genrich
Org : (Yamaha + Echo) - Achim Roedelius ( Cluster, Harmonia )
Sintizayzır : - Dieter Moebius ( Cluster, Harmonia )
Kayıt ve miks ( Conny Plank'ın stüdyosunda Kasım 1974- Şubat 1975 ) : Conny Plank
Yardımcı ton maister : Petrus Wippel
Yapımcı : Ax Genrich , Conny Plank

90ların başında davul, gitar, bas şeklinde, yani bir power trio olarak kendi grubunu oluşturan Ax Genrich 1994 yılında     Psychedelic Guitar isimli bir albüm çıkarmış. Ayrıca yine aynı yıl Mani Neumeier ile tekrar biraraya gelip Psychedelic Monsterjam isimli bir konser albümü yayınlamışlar. bu albümde bas gitarı şimdilerde Berlinde popüler diyebileceğimiz Sula Bassana isimli space rock grubundan Dave Schimdt çalmış.

http://www.myspace.com/axgenrich

 

 

 

DEFORMICA

deformica
Buenos Aires'li Deformica ilk albümlerini 2006 da H adıyla yayınlamış genç bir grup. 5 kişiden kurulu gruba bazı eşlikçi konuk müzisyenlerde kayıtlarda yardımcı olmuşlar. albüm 8 parçadan oluşuyor. seçtiğim parçalar albümün açılışındaki Novelesco ve kapanışındaki Oh Rey!


Alejandro Carrau : Rhodes piyano, Hammond org, sinti
Leo Ghernetti : gitar
Nicolás Pedrero : gitar
Lion Iglesias : bas
Martín León Benito : davul
Konuk müzisyenler:
Lucas Martí : sinti-gitar
Andrés ravioli / trompet
David Fernández / trombon, trompet

Albümler :
2006    H
2010    Paramo

http://www.deformica.com.ar/

Hiç yorum yok: