26 Kasım 2006

Terra Incognita 03.12.06

 
 
Lucifer's Friend - Spanish Galleon ( Banquet - 1974 ) Almanya


İngiliz vokalli Alman grup , Grubun temelleri 1970 de atıldı. Sonradan herkesin Uriah Heep ile beraber tanıyacağı Asterix elemanı John Lawton ( benim David Byrondan sonra en sevdiğim UH vokalistidir ) ve Alman beat grubu German Bonds tan bir kaç eleman ile kurulan grup ilk albümlerini bir sene sonra 71 de çıkardı. Bu arada Asterix te John Lawton'ın German Bods elemanları ile çıkardığı bir albüm , bir proje gruptu. İlk albüm o dönemin tipik hard rock sounduna sahiptir. düzenlemeler büyük ihtimalle klavyecinin olsa gerek, grupta bir ara Alman davulcuların piri , üstad'ı azam Curt Cress te yer aldı. (Gerçi Curt Cress bir çok grupta session-man olarak yeralmıştır.)Grubun bir çok elamanı 70lerin pop big band orkestrası ve o zamanların TRT gözdesi James Last Orkestrasında çalmıştır. Mesela çalacağım parçada davulu çalan Herbert Bornhold , klavyeci Peter Hecht , gitarist Peter Hesslein James Last müzisyenleriydi. Banquet albümünde yeralan big band te de buradaki müzisyeneleri kullanmış olsalar gerek. Bu arada John Lawton The Les Humphries Singers adlı bir grupla Almanya adına 1976 yılındaki Eurovision yarışmasına da katılmıştı !!!

İlk Kadro ;

John Lawton : Vokal

Peter Hecht : Klavye,

Dieter Horns : Bas, Geri vokal,

Peter Hesslein : Gitar , Geri Vokal

Joachim Reitenbach : Davul

Diskografi ;

1970 Lucifer's Friend

1972 Where the Groupies Killed the Blues

1973I'm Just a Rock & Roll Singer

1974 Banquet

1976 Mind Exploding

1978 Good Time Warrior

1980 Sneak Me In

1981 Mean Machine

1994 Sumo Grip


Omega - Bibor Holgy - ( Skyrover - 1978 ) Macaristan






Rahatlıkla gelmiş geçmiş en tanınmış Macar rock grubu diyebiliriz. Başkent Budapeştede 1962de !!! kuruldu; ve hala aktif. Bu da demektir ki "Yuvarlanan taşlar"dan daha da eskiler. Keith Richard çok kıskanıyordur herhalde. O dönemde kurulan her grup gibi ingiliz gruplarının parçalarını yorumluyorlardı. İlk yıllarında bir çok müzisyen denediler. 1967 den itibaren kendi bestelerini icra eden bir grup oldular. İlk davulcuları József Laux ilk üç albümden sonra ayrılıp geçtiğimiz haftalarda çaldığım Locomotiv GT yi kurdu. İlk albümlerde yoğun bir Beatles havası görülmekle beraber daha sonra ülkemizde de çok beğenilen Skyrover albümünde grubun karakterini oluşturan space-rock etkileri kendini hissettirmektedir.Neoton grubundan gelen davulcu Ferenc Debreceni ile kadroları neredeyse 30 yıl hiç değişmemiştir.

János Kóbor ("Mecky"), lead vocals
György Molnár ("Elefánt"), guitars
László Benkő ("Laci"), keyboards, vocals
Tamás Mihály ("Misi"), bass, vocals
Ferenc Debreceni ("Ciki"), drums

Bu kadro 72 den 87 ye kadar 10 dan fazla albüm yayınlamıştır. Bir çok İtalyan grupta da görüldüğü gibi ( PFM , Banco DEl Mutuo Soccorso , Le Orme , Latte E Miele ) hem kendi dilleri Macarca hemde uluslarası pazar için İngilizce plaklar çıkardılar. 87 den 94 e kadar plak çıkarmayan grup 95 te yeniden toplanıp, Trans And Dance albümünü çıkardı. 1969 da çıkardıkları o dönem uluslararası bir hit olan "Gyöngyhajú lány" 1995 te Alman Scorpions tarafından "White Dove" adıyla tekrar seslendirildi ve Scorpionsun neredeyse 20 farklı best of'undan en az 6,7 sinde bulunan bir hit oldu. Omega'nın son albümü bu sene yayınlandı , Égi jel .....



Macaristanda yayınlanan Albümler



1968 - Trombitás Frédi és a rettenetes emberek "Omega Red Star olarak çıkardılar."

1969 - 10 000 lépés

1970 - Éjszakai országút

1972 - 200 évvel az utolsó háború után (Bu konser albümü Hükümet tarafından sansürlendiği için ancak 1998 de stüdyoda tekrar yorumlanıp yayınlandı.

1973 - Omega 5

1975 - Omega 6: Nem tudom a neved

1977 - Omega 7: Időrabló (İngilizce baskısı Time Robber)

1978 - Omega 8: Csillagok útján (İngilizce baskısı Skyrover)

1979 - Gammapolis

1981 - Omega X:

1982 - Omega XI

1986 - Omega 12: A föld árnyékos oldalán

1987 - Omega XIII: Babylon

1995 - Trans And Dance

1998 - Omega XV: Egy életre szól

2006 - Omega XVI: Égi jel



İngilizce yayınlanan albümler


1968 - Omega Red Star From Hungary

1973 - Omega

1974 - 200 Years After The Last War

1974 - Omega III

1975 - The Hall Of Floaters In The Sky

1976 - Time Robber

1978 - Skyrover

1979 - Gammapolis

1981 - Working

1996 - Transcendent


http://www.gammapolis.de/




Locanda Delle Fate - A volte un istante di quiete (Forse Le Lucciole Non Si Amano Più - 1977) İtalya




Giorgio Gardino – Drums, Vibraphone

Lucciano Boero – Bass, Hammond Organ

Ezio Vevey – Electric Guitar, 12 String Acoustic, Vocals, Flute

Alberto Gaviglio – Electric Guitar, Acoustic Guitar, Electric 12 String Guitar, Vocals

Michele Conta – Piano, Electric Piano, Polymoog, Clavinet, Synthesizer

Oscar Mazzoglio – Hammond Organ, Fender Rhodes, Moog, Polymoog Synthesizers

Leonardo Sasso – Vocals


Diskografi :

1977 - Forse le lucciole non si amano più

1993 - Live (1977 kayıtları)

1999 - Homo homini lupus

45likler

Non chiudere a chiave le stelle Sogno di Estunno (1978 yılında kaydedilmiş , yayınlanmamış parça)

New York (1978 yılında kaydedilmiş , yayınlanmamış parça)

Nove lune Polydor (1978 yılında kaydedilmiş , yayınlanmamış parça)

Annalisa ( La Locanda adı ile 1980 de )

Volare un po' più in alto rifi ( La Locanda adı ile 1980 de )

2 gitar !!! 2 klavye !!! Harika bir vokal !!! Harika bir ensemble !!!! hiç düşünmeden ilk 10 listesine koyabileceğiniz bir albüm. Açıkçası hangi parçayı çalacağımı düşünüp durdum. albümde hiç boş parça yok. Ne yazıkki 1977 de çıkan ilk albümden sonra 1999 a albüm çıkarmadılar, 99 da orijinal kadrodaki 7 müzisyenin 5 i biraraya gelip Homo homini lupus ( insan insanın kurdudur) albümünü çıkardılar. Ama albüm ilkinin müzikalitesinden uzak ve şarkı formlu bir albümdü. Bir de 1977 konser kayıtlarının olduğu Live albümleri var. Grup bu sene içerisinde orijinal kadrosu ile tekrar toplanmış , ilk albümün tarzında bir albüm çıkaracakmış. Güzel bir haber doğrusu !


Sfinx - Din Nou Acasa ( Zalmoxe - 1978 ) Romanya






Sfinx kayası , Bücegi dağlarında bulunan ve Romanyanın en önemli doğal megalitlerinden. Romenler kayaya Romanyanın mistik bir koruyucusu kabul ediyorlar. İsmini bu dev kayadan Sfinx 1963 te lise öğrencileri Octav Zemlicka (gitar & vokal), Corneliu Bibi Ionescu (bas gitar) ve Cristian Valica (davul) tarafından kuruldu. Yaz festivallerinde , öğrenci klüplerinde çalıyorlardı. öğrenci olduklarından okul problemleri yüzünden devamlı kadroları değişiyordu. Bu alışkanlıkları hep devam etti , grup 1994 yılına kadar bir tek kurucu müzisyen dışında 16 müzisyen değiştirdi. !!! 1967 de gruba giren konservatuar öğrencisi multi enstrumantalist (gitar, keman, vokal, piyano, synthesizer, ) Dan Andrei Aldea bu tarihten sonra grubu sırtlayan isim oldu. Kısa süre sonra Romanyanın en çok satan ikinci grubu oldular. Grubun başarısında Dan Aldea'nın müzikal dehası saklı. Aldea senelerce ülkenin en önemli sinema filmlerine müzikler besteledi ve bir çok tiyatro projesinde yeraldı. 1972 ve 1974 te 45lik ve EP yayınlayan grubun ilk hiti Lume Alba (Beyaz dünya) 1975 teki ilk albümlerinden alınmaydı. en önemli albümleri Zalmoxe 1978 de yayınlandı. Daçyalıların tarihi(antik romenler) hakkındaki mitolojik bir hikayeden alınan tema gerçektende çok kvvetli bir albüm. klavye partisyonları özellikle mükemmel.Aldea ayrıca bu projeyi tiyatral bir tavırla bir prog-opera olarak sahneye koymak istedi, Komünist rejim bunu karşı-ihtilalci fikirleri ateşlemesinden korktuğundan, sahnelenmesine hiç bir zaman izin vermedi. Aynı sebeple Aldea'nın 1979daki solo 45liği raflardan kaldırıldı. Bu durum Aldea'nın O zamanki (1980) Batı Almanyaya politik iltica yapmasına kadar götürdü. Rejimin çökmesinden sonra da Aldea grup ile bir daha birleşmedi. Fakat grup Aldea'dan sonra dağılmadı, 1984 e kadar plak çıkarmaya devam ettiler. Son albümleri "Albumul albastru" ( Mavi Albüm ) progressive rock tan ziyade pop rock çizgisindedir. Grup herhangi bir ayrılık kararı almasa da bugüne kadar hiç bir albüm çıkarmadı. grup elemanları müzisyenliklerinden ziyade müzik endüstrisinde işadamı olarak çalışıyorlar. Kısaca grup ilerideki günlerde çalacağım Phoeniz ile birlikte en önemli Romen gruplarından biridir. Dan Aldea halen Münihte yaşamakta ve müzik hayatına prodüktör olarak devam etmektedir.kendi web sitesi de hayli etkileyici. Bir çok müzik türünde eserler vermekte.

Diskografi ;

1972 Sir de cocori / Languir me fais (45lik)
1974 Sfinx (45lik)
1975 Lume Alba (Albüm)
1978 Zalmoxe (Albüm)
1980 Focuri vii - '49-'50 (45lik)
1980 Din nou acasa / Zmeul / Fetele albinele (45lik)
1984 Albumul albastru Albüm

Kadro :

Dan Andrei Aldea / gitar, klavye , Vokal
Corneliu Bibi Ionescu / bas
Nicolae Enache / klavye
Mihai Cernea / davul

http://home.arcor.de/dan.aldea/index.html



Gunesh Ensemble - Vostochnyi Express ( Rishad Safi Presents - 1984 ) Türkmenistan


Türkmenistan Güneş Ensemble'ın kökleri 1970lere ve Türkmenistan Devlet radyo ve televiyonu orkestrasına dayanıyor.Tifliste kurulan grup eşlikçi müzisyenler ve bir vokal grubu olan resmi bir oluşumdu. Sonralarında yenilikçi ve genç müzisyenlerin katılmasıyla, etnik geleneklere bağlı ama sıkı jazz-rock çalan bir ensemble a dönüştü. Grup Azerbaycan ve Turkmenistanda etkin olan yerel bir vokal tarzı olan Mugam tavrı ile caz improvizasyonlarını birleştirmiş ve bu sayede eşsiz bir sound yakalamıştır. Grubun en önemli üyeleri polifonik ritm üstadı davulcu Reşad Şafi ve Sakofoncu Stanislav Morozovdur. Ayrıca grupta bulunan vietnamlı vokalist gruba ayrı bir zenginlik veriyor. İnanılmaz enerjisi ve tekniği ile grubu sırtlamakta. Grup 1977 de Moskovadaki "Bahar ritmleri" festivalinde düzenlenen ödülü kazandı; Ayrıca Raşid Şafi S.S.C.B deki bir çok yarışmada ve oylamada en iyi davulcu seçildi. İçlerinde Peter Gabriel'in bulunduğu bir çok saygın müzisyen tarafından da Raşid Şafi en yiyilerin en iyisi bire davulcu kabul ediliyor. Grubun farklı zamandaki kayıtlarını içeren "Rashid Shafi presents Gunesh Ensemble" bugün progressive camiasında çok konuşulan albümlerden. Grup bunlardan başka Erivan , Alma Ata gibi bir çok festivalde bir çok ödüller aldı, Albümleri eski Rus albümleri yayınlayan Boheme Music ten bulunabilir. Araştırdığım kadarıyla Türkiyeye gelip çalmışlar ama ben hatırlayamadım. Grupta şimdiye kadar 65 müzisyen çalışmış



Grup 35. senesini kutluyor !!



Kurucu müzisyenler ;

Stanislav Morozov (tenor sax,fl,comp,arrang.)

Jusif Aliev (pos),

Alexander Stasjukevich (tr),

Shamil Kurmanov (tr),

Sabir Risaev (sax),

Wladimir Belousov (bas),

Rishad Shafi (dr),

Michael Logunzov (git),

Willy Albrecht (key)



Rishad Shafi presents Albümündeki müzisyenler.

Rishad Shafi / davul & Vurmalılar

Oleg Korolev - klavyeler

Stepan Stepanyantz / klavyeler

Michail Loguntsov / gitarlar, sitar

Vladimir Belousov / bas

Gasan Mamedov / keman

Vagif Rizayev / saks

Stanislav Morozov / flüt & alto saks

Yusif Aliyev / trombon

Alexander Stasyukevitch / trompet

Shamil Kurmanov / trompet

Rakhmed Abdurakhmanov / gitar (7-12)

Khajiriza Ezizov / vokaller (2,7,8,10)

Berdy-Murad Berdiyev / vokaller (11)

Ilyaz Redjepov / vokaller (12)

Shamamed Byashimov / dutar, synthesizer, vokaller (12)



Arsenal - Tandem - ( Created With Their Own Hands - 1982 ) S.S.C.B. (Rusya)

Prestroykadan önceki en önemli Rus Progressive rock (Jazz rock ) grubu !!! Grubun önderi 1935 Moskova doğumlu Alexey Kozlov Stalin - Brejnev çağındaki yeraltı kültürünün tipik bir temsilcisi. dünyaca tanınmış Ruslar "The Russians" kitabının yazarı Frederick Starr "Red and Hot" adlı kitabında Rusyanın en ünlü caz sanatçısı olarak Alexey Kozlov'u gösteriyor. Kozlov Avrupadaki bir çok caz kaynağına geçmiş , hakkında makaleler yazılmış bir kişi. Kozlov Arsenali 70lerin başında kurdu ve yıllar içerisinde Sovyet dönemi Rusyasındaki caz müziği hakkında yazılan her hangi bir makalede adından bahsedilmediği görülmedi. 1986 dan beri Sovyet dönemi Rock ve Caz müziği hakkında bir çok kitap ve makale de yazan sanatçı Komünist parti üyesi birisi tarafından Batı kaynaklı Rock müziği hakkında kitap yazan ilk kişi. Grubu Arsenalin 10 albümü bulunuyor. İlk albümleri 1978 yılındaki kayıtlardan kullanılan parçalar ile oluşturuldu; ve 1982 de yayınlandı. "Created with our own hands" , 1990 da A.B.D. deki woodstock tiyatro festivalinde besteci ve müzisyen olarak yeraldı, 93 te Düseldorftaki "Caz rallisi"nde Moskova Solistleri üyesi olarak bulundu. grup Fransa ve Almanyayı turladı. 95 te Arsenali tekrar oluşturdu ve Rusyanın en iyi caz grubu seçildi. Ayrıca bir oda müziği orkestrası oluşturup çalışmalar yaptı. Özellikle ilk albümlerindeki klasik müzik eserleri üzerine yaptıkları emprovizasyonlar ( Rahmaninov'un 2. piyano konçertosu ) , John Mc Laughlin'in Electric Dreams'i yorumları , kesinlikle dinlenmeli , Müzisyenlik 1. sınıf , belli ki çoğu konservatuar kökenli.

Alexey Kozlov - synthesizer, alto-sax;

Vyatcheslav Gorsky - grand piano, keyboards;

Victor Zintchuk - electric & acoustic guitars;

Vitaliy Rosenburgh - electric guitar, sitar;

Anatoli Kulikov - bass guitar;

Valery Brusilovsky - drums;

Valentin Diomin – percussion


Elda Med Höns - Ålderdomen ( Elda Med Höns - 1975 ) İsveç


Hakkında eski plak satan siteler dışında ingilizce hiç bir bilgi bulamadığım bir grup. Sadece tek albümleri var. Grupla ilgili bilgileri http://www.progg.se/ adlı isveççe kaynaktan bulduğum yazıyı bir çeviri sitesinde yaptığım çeviri ile elde ettim. İsimleri Tavuklarla yanmış anlamına geliyor.Grup bu ismi Bir otomobilde tavukları ile yanan yaşlı bir adamın trajedisinden almış. 1970 lerin başında ,Rolling Stones parçalarını yorumlamakla işe başlamışlar ( tanıdık bir hikaye ) 1975 te kendi isimleri ile çıkan ilk ve tek albümlerini yayınlamışlar. Çalacağım parçanın "Ålderdomen" anlamı yaşlanmak. Grup albümde yaşlı adam , yaşlılık ve küçük kasaba hayatı hakkında parçalar yazmış. Kısa ömürlü grup 2002 de tekrar birleşmiş ve yeni parçalar yazmaya başlamışlar. Çalacağım parçadaki sözleri tabiki anlamasamda yumuşacık vokal ve çok iyi bir düzenleme beni hemen yakaladı. Klavye soundu ile gitar tonu çok iyi birleşmiş.

1975 - Elda Med Höns

Kadro :

Anders Islén Trompet

Anders Risberg Org, trombon,

Göran Andersson Gitar

Leif Olsson Tenor saks, bariton saks

Mats Forss Bas, klarnet

P-O Ohlsson Davul

Stefan de Maré Alto saks, bariton saks

Stefan Ohlsson Vokal , gitar

Åke Wänn Vokal ,Piyano, Org




Bunalimlar - Tas Var Kopek Yok ( 1970 ) Türkiye


Ahmet Güvenç'in ilk grubu , 1969 da kuruldular. Cem Karacanın menajerliğinde kurulan grup gitarda Aydın Çakus, basta Ahmet Güvenç, davulda Hüseyin Sultanoğlu 'ndan oluşuyordu. Taş Var Köpek Yok/Yeter Artık Kadın ilk 45likleridir. Grup hakkında ayrıntılı bir makaleyi http://www.anatolianrock.com/Bunalımlar adlı sitede bulabilirsiniz. Grupta çalışan elemanlara gözatıldığında daha sonra tanınacak bir çok isim bulabilirsiniz. ( Ahmet Güvenç , Aydın Çakus, Hüseyin Sultanoğlu , Cengiz Teoman, Melik Yirmibir , Nihat Örerel , Nur Yenal , Berç Yenal )

Grup hakkındaki yazı gerçekten çok detaylı, tebrikler hazırlayanlara ( mysterious lakaplı biri yazmış )

45likler

1970Taş Var Köpek Yok / Yeter Artık Kadın Türkofon Plak

Kadro: Gitarist ve Solist Aydın Çakus, Davul Hüseyin Sultanoğlu, Bas Ahmet Güvenç


1971Başak Saçlım / Bunalım Diskotür Plak

Kadro: Gitarlar Aydın Çakus ve Berç Yenal, Davul Nur Yenal, Bas Melik Yirmibir


1972Kınalı Gelin / Güzel Balet Plak

Kadro: Solist Rıfat Öncel, Gitar Aydın Çakus, Davul Cengiz Teoman, Bas Melik Yirmibir



Şarkıcılarla

Aziz Azmet (1971)Yollar / Hele Hele Gel Diskotür Plak

Kadro: Gitarlar Aydın Çakus, Bas Ahmet Güvenç, Davul Nihat Örerel

Rıfat Öncel (1972)Bir Yar İçin / Ayrılık Olmasaydı Balet Plak

Kadro: Gitar Aydın Çakuş, Davul Cengiz Teoman, Bas Melik Yirmibir, Yaylı Tambur Sadun Aksüt ve Bağlama Arif Sağ



Fikri Takbak (1972)Bir Dünya da Bana Ver / Aşk Senin Bildiğin Gibi Değil Balet Plak

Kadro: Gitarlar Aydın Çakus ve Berç Yenal, Davul Nur Yenal, Bas Melik Yirmibir



Hiç yorum yok: