21 Ocak 2007

Terra Incognita 21.01.2007

 

 






Geçtiğimiz hafta benim için oldukça üzücüydü... önce perşembe günü Anneannem "Suların güzeli Eminem"'i kaybettik. 5 yaşında doğduğu topraklardan Makedonya'dan Gevgeli'den buralara Silivri Ortaköy'e sürülmüştü. Mezarlıktan dönerken önünden geçtiğim virane kilisenin mermer tabelasında bir Hristiyan atlısının müslüman bir piyadeyi çiğnerken resmedilmiş bir tasvir vardı, karşılıklı nefret ..... onlarda buralardan sürüldü ... Kin , nefret eskimedi bu topraklarda; Emine 5 yaşında dövüle dövüle sürüldü doğduğu topraklardan. Hrant ise 53 yaşında kanıyla suladı doğduğu toprakları ... Pandora'nın kutusu hala açık ..........


21.01.2007 Tarihli Program
Balkan Messengers - Anadolu Köçek ( Balkan Messengers - 2001 ) Türkiye

Tek ve biricik kemancım ( Don "Sugarcane" Harris'i saymazsam ) Nedim Nalbantoğlu'nun Bulgar arkadaşları Amca Radi Kazakov ve Kuzen Jan Kazakov ve Ivo Papazoğlu ile çok uzun süre beraber çalışan ( halen Papazov'un grubunda ) Neskho Neshev ile berabar kurduğu etnik fusion grubu. Grup üyeleri Jan Kazakov dışında albüm çıktığı sıralarda Marmariste yaşıyorlardı. Grubu 4,5 sene önce Babylon'da seyretme şansı elde etmiştim. konserde davulda Jan Kazakov yerine şimdiye kadar seyrettiğim en iyi davulculardan Salif Ali vardı. Salif Ali hakkında fazla bir bilgi bulamadım inanılmaz bir tekniği ve çok değişik bir stili vardı. Konser sonrasında kendisiyle sohbet etme imkanı da bulmuştum. Blog okuyucularından bir isteğim olacak onun çaldığı bir albüme sahipseniz lütfen beni haberdar edin !!! Bulgar readers please inform me about Incredible Drummer Mr Salif Ali's albums I'll appreciated.

Grubun lideri Nedim Nalbantoğlu 1966 Kırklareli doğumlu tanrı vergisi müzik yeteneğini uzun yıllara yayılan azimli çalışması ile birleştirmiş ve dünyaca tanınmış bir müzisyen. Sahnede seyretmek benim için büyük zevkti. 11 yaşında girdiği Mimar sinan Üniversitesi Keman bölümünde 12 yıl öğrenim gördü. Okul sonrası Fransa'ya yerleşti 3 yıl National Jazz Orchestra ile çalıştı. bir çok albümde çaldı. ilk albümü yine Fransada 1997 yılında "Müzik kime aittir ?" adı ile yayınlandı. Keşke yine konser verse de yine kulaklarımızın pasını silse.

Küçük bir not ; Kendisi ile Roll dergisinde yapılmış bir söyleşide Jean Luc Ponty için burun kıvırması çok dikkatimi çekmişti. sonradan bu tavrına çok hak verdim !!!!

Nedim Nalbantoğlu - Keman
Radi Kazakov - Bas
Neskho Nesev - Akordiyon
Jan Kazakov - Davul

Son not : Radi Kazakov Ciguli'nin ilk albümündeki aranjördür. Binnaz'ın sonundaki bas solo muhteşemdir. !! Bir de bu albümü arıyorum seneler önce kasedi vardı gerçi artık bulamıyorum..

Son son not !!! Kalan Müzik ve Sahibi Hasan Saltık .... memlekete bu kadar değerli ürünler verdiğiniz eski arşivleri gün yüzüne çıkardığınız için binlerce teşekkürler....



Diafana Krina - Justelene ( Kati sarabales kardies 1998 ) Yunanistan

İsimleri şeffaf zambaklar anlamına geliyor. 1991 de kuruldular. ilk singlelarını 94 de yayınladılar.ilk albümleri 96 da geldi. Yunan bir çok arkadaşım isimlerinin Tindersticks le beraber anıldığını söylerdi tabi biraz daha sert ve karanlık , koyu bir soundları var.

Thanos Anestopoulos (vocals, acoustic guitar, piano),

Pantelis Rothostoglou (bass),

Nikos Bardis (electric guitar, trumpet),

Kyriakos Tsoukalas (electric guitar)

Tassos Machas (drums).


şarkı sözlerini çoğunlukla basçı Rosostoğlu yazıyor. vokalist Anestopoulos'un bariton sesi grubun karakteristik yanlarından biri


Wicked Minds - From The Purple Skies ( From The Purple Skies - 2004 ) İtalya

Piecenza'lı İtalyan retro rock grubu , 200lerde Uriah Heep'in mirasını hortlatmaya çalışıyorlar. beyhude bir uğraş ama valla benim hoşuma gitti. Black Crowes bir zamanlar bu işi amerikan rock geleneği içinde , Quireboys da İngilterede denedi ama sonuç belli tabi. ama kompozisyon ve müzisyenliğe diyecek bir şey yok. yoğun ve sert klavyeler zaman zaman alman klavye imparatorluğu !!! 2066 & Then'i anımsatıyor.



Kadro :

Lucio Calegari - electric and acoustic guitar, vocals, tambourine, foot switches & tubes
J.C. - vocals
Paolo 'Apollo' Negri - Hammond organ, Mellotron, Moog, electric and grand piano
Andrea Concarotti - drums
Enrico Garilli - bass
www.wickedminds.net

Diskografi :
1999 Return From Uranus

2004 From The Purple Skies
2006 Witchflower
 




Pop Masina - Povratak Zvezdama ( Kiselina - 1973 ) Yugoslavya


Eski Yugoslavya'dan tarihi bir albüm isimlerine bakıp Pop makinası zannetmeyin. Cayır cayır rock yapıyorlar. Çalacağım parça her ne kadar klavye ağırlıklı yumuşak bir balad olsa da tam bir power-trio Pop Masina Albümün ismi Asit !! anlamına geliyor parçanın ismi ise yıldızlara dönüş..

Grup Belgradlı fakat daha sonradan Slovenya'ya göç ediyorlar. Demir perde rock tarihinde çok önemli bir yeri olan albümü tüm koleksiyonculara öneriyorum.

Zoran Bozlinovic (gitar, vokal),

Robert Nemecek (bas, akustik , elektrik gitar),

Mihajlo Popovic (davul , Konga).



Alacran - Sticky ( Alacran - 1970 ) İspanya


Madridli Saykedelic rock grubu ; Alacran 1970 de 30 dklık oldukça kısa tek bir albüm çıkardı. Albümün kayıtları 1969 senesinde yapıldı.Oscar Lasprilla ve Fernando Arbex ayrılıp Los Brincos grubuna girdiler. kalan üyeler. isimlerini Barrabas ile değiştirerek funk rock bir tarzı olan ve oldukça başarılı (tiraj ve piyasa başarısı ) olacak bir grup kurdular.

Iñaki Egaña (vokal , bas),
Fernando Arbex (davul , vurmalılar , gitar )
Oscar Lasprilla ( gitar ve klavye )

Diskografi:

Alacrán (1970)







Kelenkye Band - Brotherhood of Man ( Moving World - ) Gana



Ganalı bir kolej grubu.... Haklarında pek bir bilgi bulamadım Osibisa tarzı Afro-rock bir tarzları var. dinlerken ister istemez ritm tutacağınız , hareketli , melodik bir müzik...




Totem - Dedos ( Totem - 1971 ) Uruguay



Uruguay Montediveo'lu grup Uruguay'a özgü Candombe müziğini temel alarak batı rock soundu müziklerine yediriyorlar. Candombe müziği afrika kökenli "Chico", "repique", ve "piano" isimli 3 değişik davul ile uruguaydaki afrika kökenli insanlarca icra edilen poliritmik bir müzik türü. çalacağım parçayı 1973 te brazilyalı ünlü davulcu Airto Moreira fingers adı ile yorumlamıştı. ikinci albümleri bir sene sonra 72 de doğaçlama anlamına gelen Descarga adıyla piyasaya verildi.
grup aynı sene seçimler öncesi ortaya çıkan olumsuz politik ve ekonomik koşullar nedeniyle dağılmak zorunda kaldı. gitarist Useta Venezuela ya göç etti. Vokalist Ruben Rada gruptan ayrıldı. basçı Daniel lagarde'nin yerine Roberto Giordano girdi. 1973 deki darbeden sonra grup tekrar biraraya gelmekte zorlandı ve Uruguay Rock tarihindeki yerini aldı

Ruben Rada: Vocals

Eduardo Useta: Guitar

Enrique Rey: Guitar

Daniel “Lobito” Lagarde: Bass

Mario “Chichito” Cabral: Percussion

Robert Galetti: Drums



Diskogafi :

1971 Totem

1972 Descarga

1973 Tótem III






Telegraph Avenue - Tookie tookie ( Telegraph Avenue - 1971 ) Peru


Perulu grup Telegraph Avenue 1971 tarihli çıkış albümleri ile o zamana kadar ülkede denenmemiş bir tarz müziği ülkelerine getirdi. Dörtlü latin gelenekleri ile cayır cayır gitarları birleştirdi. ve ingiliz tarzı vokal anlayışı ile bir çeşit fusion yarattı. Zamanın distortionlu gitar anlayışı ve latin vurmalıları o zamanlar dünyayı kasıp kavuruyordu. ( Bakınız ; Santana !! )
grup dağıldıktan sonra davulcu ve vokalist yanlarına iki Arjantinli müzisyen alarak Tarkus'u kuruyorlar.

Bo Ichikawa Lead Guitar, Piano, Harmonica, Chorus
Alex Nathanson Lead Singer, Bass and Piano
Chachi Lujan Rhythm Guitar, Latin Percussion, Chorus
Walo Carrillo Drums, Latin Percussion, Chorus








Janne Schaffer - Fillet Mignon ( The Chinese - 1974 ) İsveç



İsveçli gitarist 35 senedir devamlı meşgul bire stüdyo müzisyeni. Bob Marley , Abba , Johnny Cash gibi bir çok uluslararası sanatçının albümlerinde çaldı. 70lerde bir çok solo albüm çıkardı. Albümlerinde yakın arkadaşları olan Toto müzisyenleri çaldı bir çok kez. Ünlü davulcumuz Okay Temiz'in de yakın arkadaşı olan Schaffer Temiz'in bazı albümlerinde de gitar çaldı. 70lerin İskandinavyası bir çok jazz rock müzisyen çıkardı ki bunların en önemlilerinden biri de Janne Schaffer. Schaffer halen aktif ve meşgul bir müzisyen.

Chinese Kadrosu ;

Jan Bandel Percussion, Vocals (bckgr)
Stefan Brolund Bass
Ola Brunkert Drums
Malando Gassama Percussion
Bengt Karlsson Guitar
Sven Larsson Trombone
Björn Jayson Lindh Flute, Keyboards
Slim Notini Piano, Vocals
Halan Nyqvist Trumpet
Janne Schaffer Guitar, Vocals
Jan Tolf Percussion








Petrus Castrus - Mestre ( Mestre - 1973 ) Portekiz

Portekizli senfonik rock grubu ilk albümleri Mestre'yi ( Usta) 1973 te yayınlandı ikinci albümleri 78 deki Ascenção E Queda ( Yükseliş ve çöküş ) bir siyasetçinin iyi niyetlerle yola çıkarak çürümüş bir toplumda yükselişi fakat en sonunda bir diktatör haline gelmesi hakkında bütünsel , tematik bir albüm. grup 71 de iki kardeş Jose (Klavyeler vokal ve bas ) and Pedro Castro (Vokal , gitar , bas), Play boys grubundan gitarist Julio Pereira , klavyeci Rui Reiss ve davulcu João Seixas ten oluşan kadrosuyla kuruldu.

Diskografi :

1973 Mestre
1978 Ascenção E Queda

İlk albümlerinde Bocage, Alexandre O’Neill, Ary dos Santos, Fernando Pessoa ve Sophia de Mello Breyner Anderson şiirlerinden oluşan diktatörlük karşıtı sözleri ile çıkar çıkmaz sansür kurulu tarafından yasaklandı. o kadar sene geçmesine rağmen bu plağın tekrar baskısı yapılmamıştır.

Kadro

Pedro Castro / Bas
José Castro / Klavye, Vokal
Rui Reis / Piyano, Org
Júlio Pereira / Gitar
João Seixas / Davul
José Mário / Ksilefon

Hiç yorum yok: