21 Aralık 2008

21.12.2008

This issue I wrote in Turkish .... :) don't forget to download playlist

01 - Finlandiya - Juice Leskinen & Coitus Int. - 1974 - Per Vers, runoilija - Per Vers, runoilija
02 - Macaristan - Locomotiv GT - 1972 - Ringsad el Magad No.2
03 - Arjantin - Miguel Abuelo & Nada - 1974 - Miguel Abuelo & Nada - Tirando Piedras Al Rio
04 - Yunanistan - Socrates - 1983 - Breaking through - Breaking through
05 - İzlanda - Svanfridur - What's Hidden There - 1972 - What Now You Pepole Standing By
06 - Peru - Gerardo Manuel and El Humo - 1970 - Apocallypsies - Apocallypsies (Beginning & End)
07 - Şili - Xingu - 1972 - El Combo Xingu - Black Power
08 - Meksika - El Puente de Alvarado - 1995 - Conquista y destruccion de Mexico Tenochtitlan - Conquista y destruccion de Mexico Tenochtitlan

01 - Finlandiya - Juice Leskinen & Coitus Int. - 1974 - Per Vers, runoilija - Per Vers, runoilija

Juice Leskinen Juice Leskinen2

Juice Leskinen ( 1950 - 2006 ) Finlandiya'nın gelmiş geçmiş en ünlü şarkıcı, ozanı. 2006 da bu dünyadan göç ettiğinde geride otuzu aşkın albüm, ve bir çok diğer rock müzik sanatçısının yorumladığı klasikleşmiş popüler müzik parçalartı bıraktı.1970 te okumak için gittiği sanayi şehri Tampere'deki işçi jargonu ile Manserock adı verilen özgün rock müziği örnekleri verdi.

"Mansere" Tampere'de Manchester şehrinin yerel ağızla kullanılan fonetiği

Juice 2004 te Fin televizyonda yayınlanan 100 büyük Fin listesinde 44 numara ile yeraldı. Jean Sibelius bu listede 8. sırada yeralmış.

Juice 2006'da siroz ve karaciğer yetmezliğinden kurtulamamış.


Juice Leskinen : Vokal , Akustik gitar

Coitus Int:
Juke Aronen rummut : Davul, ziller, vurmalılar
Juuso Norlund : Bas gitar
Pena Penninkilampi : Org, vokal
Eetu Tuominen : Gitar, vokal,

Ayrıca ;
Mikko Alatalo : Vokal, Gitar, banjo,

Finnvox, Helsinki 74
Love Records (LRLP-111)

02 - Macaristan - Locomotiv GT - 1972 - Ringsad el Magad No.2


En büyük Macar grubu ( tamam tamam Omega var ondan büyük :)) ) ..... Nemeçek'ten sonra en çok onları seviyorum. Gerçekten groove denilen şeye fazlasıyla sahip bir grup. Bu parça belki de en meşhur parçaları daha önce parça ile aynı ismi taşıyan, Londra'da kaydedilen 1972 albümlerindeki kayıtları ile dinletmiştim. Ki o yorum daha çok hoşuma gidiyor bu parçadaki distorsiyonlu hammond ve gitar da ayrı bir tad vermiş. Grubun kurucusu klavyeci ve vokalist Gábor Presser, davulda yine József Laux Macarların Rolling Stones'u denilebilecek Omega'dan ( Omega'da Stoneslar gibi 1962'den beri yıkılmadı ayakta !! ) ayrılıp Locomotive GT yi kurarken yanlarına daha önce Metro grubunda bas gitar çalan Károly Frenreisz ve gitarda Hungary grubundan Tamás Barta'yı almışlar.

Grubun İngiltere'de kaydedilen Locomovie GT isimli 1974 albümlerinde ünlü Jack Bruce mızıka ( armonika'dan daha eğlenceli !! ) çalmış

Gábor Presser - Vokal , Org, piyano
Tamás Barta - gitarlar, Banjo, geri vokaller
Károly Frenreisz - Bas, flüt, obua, soprano, tenor saks, geri vokaller
József Laux - Davul, Vurmalılar

03 - Arjantin - Miguel Abuelo & Nada - 1974 - Miguel Abuelo & Nada - Tirando Piedras Al Rio


Gerçek adı Miguel Angel Peralta olan ( 1946 - 1988 ) sanatçı Buenos Aires'in sanayi kesiminde büyümüş 60larda Norte otelde palazlanan rocker çetelerine bulaşmış ve burada Mandioca plak şirketinden Ben Molar ile tanışaşıp ilk grubu olan Los Abuelos de la Nada ( Hiçliğin büyükbabaları ) ile kayıtlar yapmaya başlamış. Grubun ismi Arjantin'in ünlü edebiyatçısı Leopoldo Marechal'in bir eserinden geliyor. ilk kadro gitarda Claudio Gabis,bas gitarda Alberto Lara, davulda Héctor "Pomo" Lorenzo ve klavyelerde Eduardo "Mayoneso" ( güzel lakap !! )'dan mürekkepmiş.

Gitarist Gabis isteksiz çalmaya devam etmekte iken yerini daha sonra Pappo ismi ile meşhur olacak olan Norberto Napolitano'ya bırakmış. ( Pappo'da daha önce çaldığım Arjantin rock tarihinde önemli bir isim )

Peralta bu sıralarda grup ile beraber kelime oyunu oluşturmak için Abuelo ismini kullanmaya başlamış olsa gerek.

1971'de Miguel ülkedeki buhrandan daralarak kendini Barselona'ya atıyor. 10 sene boyunca bir çiftlikte çalışıyor, el işleri yapıyor ve sokak müzisyenliği yapıyor. Ibiza!da yine Arjantinli müzisyenler olan Kubero Diaz ve Miguel Cantilo ile grup kuruyor , Şiir kitabı yayınlayacak zaman buluyor ve yine bu zaman zarfında Barselona yakınlarındaki Calallonga hapishanesinde sahte ikametgah belgesi yüzünden mapus yatıyor.

1981 yılında Ibiza'da tanıştığı müzisyen Cachorro López Arjantine dönmesi ve yeniden Abuelos'u diriltmesini için kanına giriyor. Cachorro ile beraber Arjantine dönüp yeni bir kadro ile Abuelos ismini hatırlatmaya başlıyor. 1982de patlak veren Falkland savaşında Radyo ve televizyonda İngilizce sözlü müzikler yasaklanıyor.

O sıralar Seru giran'ı dağıtmış olan Charlie Garcia ( bir diğer Arjantin rockfather'ı ) grubun hamiliğini alarak beraber konserler veriyor. Bu tarihten sonra grup ülkede popüler olup ilk albümlerini çıkarıyor. 1988'de AIDS'ten kaynaklann kalp krizinden ölene kadar popülerliğini yükselten Miguel öldükten sonra Morrison tarzı ölü rock idolü mertebesine çıkıyor ....

04 - Yunanistan - Socrates - 1981 - Breaking through - Breaking through

Socrates_-_Breaking_Through_-_Front

1969'da Atina'da kurulan Socrates önceleri Socrates Drank the Conium olarak tanındı ki ilk albüm bu ismi taşır. sonradan sadece Socrates adını alan grup Yunanistn'ın en tanınan rock gruplarındandrır. grubun 1974 albümleri Phos'un yapımcısı Vangelis'tir gitarist Yannis Spathas ve bas gitarist ve vokalist Antonis Tourkoyorgis grubun bu ana kadar değişmeyen kemik kadrosunu oluşurur. bu hafta 1983 lbümleri Breaking Through ile aynı ismi taşıyan iyi gitar icralarının olduğu ve bence güzel aranjeli bir parça dinleyeceğiz.

Nikos Antipas Drums
Yannis Spathas Guitar
Antonis Tourkoyorgis Bass, Vocals


1971 albümleri Socrates drank the conium'dan Starvation canlı kaydı ( 1999 )

05 - İzlanda - Svanfridur - What's Hidden There - 1972 - What Now You Pepole Standing By

Inside

Sigur Ros'tan önce de İzlanda vardı !!!

1972'de Londra'da Majestic stüdyolarında kaydedilen What's hidden there İzlandalı progressive rock grubu Svanfridur'un tek albümü. Gitarist Birgit Hrafnsson çok iyi bir gitarist ve albümdeki parçalar onun elinden çıkma. gitar tonları bir harika. albüm 7 günde kaydedilip sadece bir kaç yüz adet dağıtılmış albümü yeniden CD formatında dağıtan Hi-Note Music albümün yapımcısı Roger Wilkinson

Birgit Hrafnsson : Elektrik & Akustik gitarlar, geri vokaller
Gunnar Hermannsson : Bas gitar, geri vokaller
Sigurdur Karlsson : Davul, vurmalılar
Petur Kristjansson : Vokal

Ayrıca ;
Sigurdur Johnsson : Piyano, Moog, keman, flüt, vokal (2 & 6)

06 - Peru - Gerardo Manuel and El Humo - 1970 - Apocallypsies - Apocallypsies (Beginning & End)

Gerardomanuel_elhumo

Gerardo Manuel Rojas : Vokal , ritm gitar
Enrique "Pico" Ego Aguirre: Gitar, Hamond org
Jorge "Coco" Pomar: Fender bas, akustik gitar ve bas
Freddy "Puro" Fuentes: Davul ve vurmalılar

Yine Latin Amerika yine 70lerin başı .... yine fuzzlı cazzlı bir psych rock grubu Gerardo Manuel 1960larda ilk önce Los Shain's ile ismini duyuruyor. 1965 - 1968 arası 3 albüm çıkarıyorlar. daha sonra Gerardo Manuel The (St. Thomas) Pepper Smelter ve El Humo grupları ile müziğini beat'ten psych rock ve hard rock'a çeviriyor. bu haftaki albümleri 1970'ten 8 parçalık albümde 6 parça Grand Funk ve Grand Funk'ın atası Questions & The Mysterians'tan şaane !! yorumlar var. programda kendi besteleri Apocallypsies'i dinleyeceğiz. Gerardo Manuel bir kaç sene evvel orijinal kadrosu ile Los Shains ile tekrar konserler vermeye başladı. Ayrıca Peru'da bir televizyon kanalında Disco Club ( Plak klübü !! ) adı altında rock müzik programı yapıyor.

Diskografi :

Los Shain's:

El ritmo de los Shain's (1965)
Segundo Volumen (1967)
Docena Tres (1968)

The (St. Thomas) Pepper Smelter:

Soul & Pepper (1969)

Gerardo Manuel y el Humo:
Apocallypsis (1970)
Machu Picchu 2000 (1971)
¿Quién es el Mayor? (1973)


07 - Şili - Xingu - 1972 - El Combo Xingu - Black Power

xingu

El Combo Xingu 70lerin başında iki albüm yayınlamış funky vuruşlar içeren hornlu brassli küçük bir Latin big band. Santana'dan çok El Chicano'yu andırıyorlar. 1972'de çıkan ikinci albümlerinde bir çok rock soul ve funk parçalarının benzersiz yorumları yeralıyor. Simon & Garfunkel'den Bridge Over Troubled Water, Animals'tan Don't Let Me Be Misunderstood ve Bright Lights, Big City, James Brown's Hot Pants, Santana'dan Everybody's Everything ve Led Zeppelin'den Moby Dick. Moby Dick yorumları bir harika ... 2, 3 hafta sonra yayınlayacağım Terra Incognita Cover özel programında Moby Dick yorumlarına bayılacaksınız.

Combo Xingu - 1971 - Volumen 1 ( Chile )
el combo xingú - xingú (1972)

08 - Meksika - El Puente de Alvarado - 1995 - Conquista y destruccion de Mexico Tenochtitlan - Conquista y destruccion de Mexico Tenochtitlan

interioralvarado

Carlos Alvarado Perea - Klavyeler, dijital ses örnekleri ( sample böyle çevrilebilir mi ? )
Ricardo Moreno Echeverría - gitarlar
Armando Beltrán Manzur - bas gitar
Victor Baldovinos Moreno - davul

Germán Bringas, saks ( 07. parça )

Chac Mool klavyecisi Carlos Alvarado'nun önderliğindeki tek albümlük grupta gitarist Ricardo Moreno ve davulcu Victor Baldovinos ünlü Iconoclasta'dan

İnce düzenlemeler Carlos Alvarado'nun sanatçılığı , gitarist Ricardo Moreno'dan wah wah pedal ile gösterişli bir solo parçayı progressive rock gruplarında sıkça rastlanan tek düze klavye katmanlarından kurtarıyor.

Hiç yorum yok: